DVD Jalžabet proslavio veliki jubilej: Zdušno pomažu već 100 godina Foto: Varaždinska županija

DVD Jalžabet proslavio veliki jubilej: Zdušno pomažu već 100 godina

vv | 12.11.2023. u 09:47h | Objavljeno u Našim krajem

Mimohodom i svečanom sjednicom članovi DVD-a Jalžabet obilježili su 100 godina humanog djelovanja.

Na svečanosti su nazočili, među ostalima, župan Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, načelnik Općine Jalžabet Rajko Solar, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Saša Lenček i drugi uzvanici.

Župan Stričak čestitao je članovima DVD-a Jalžabet na velikoj obljetnici osvrnuvši se na životni put i poziv sv. Elizabete Ugarske – nebeske zaštitnice Općine Jalžabet i tamošnje Župe čiji blagdan se slavi 17. studenog.

"Srce koje je uvijek spremno pomoći"

- Sveta Elizabeta Ugarska bila je kći ugarsko-hrvatskog kralja. Kao članica kraljevske obitelji mogla je koristiti sve pogodnosti koje joj donosi taj status. Međutim, ona je svoj život posvetila potrebitima. Danas, su upravo vatrogasci ti koji imaju veliko srce – srce koje je uvijek spremno pomoći onima kojima je to najpotrebnije, a vatrogasci DVD-a Jalžabet to čine punih 100 godina. Živimo u vremenima punih izazova. Samo u svom mandatu proglasio sam kojih sedam elementarnih nepogoda, što zbog suše, tuče, poplava te klizišta. Jedna takva nepogoda zadesila nas je u svibnju ove godine kada je 80 posto Varaždinske županije doslovno "plivalo" pod vodom. Tu večer na teren je izašlo 1065 vatrogasaca s 254 vozila. I ono što je najvažnije, većinom su sve to bili dobrovoljci. Mogli su ostati u toplini svog doma, braniti samo svoj dom, ali ne, oni su izašli na teren i pomagali onima kojima je u tom trenutku bilo najpotrebnije. I na tome im velika hvala – rekao je župan Stričak.

Tom prigodom je predsjedniku DVD-a Jalžabet Zrinku Magiću uručio priznanje župana za 100 godina humanosti i požrtvovnosti Društva u vidu spašavanja ljudksih života i imovine mještana Općine Jalžabet.

Predsjednik Društva Zrinko Magić u govoru se osvrnuo na 100 godina djelovanja Društva, posebno istaknuvši rezultate postignute u jubilarnoj 2023. godini.

Postignuća DVD-a

- Obnovljen je Vatrogasni centar koji je izgrađen 2011. godine, nabavljeno je novije kombi vozilo, a zahvaljujući donaciji mons. Vjekoslava Huzjaka pokraj Vatrogasnog centra postavljen je kip sv. Florijana – zaštitnika vatrogasaca. Po prvi puta organizirano je i vatrogasno natjecanje pod nazivom 1. Kup DVD-a Jalžabet na kojem su sudjelovale brojne ekipe iz pet hrvatskih županija, dok su članovi DVD-a Jalžabet na drugim natejcanjima postigli povijesne rezultate – samo su neka postignuća DVD-a Jalžabet koje je jedno od najaktivnijih i najmnogoljudnijih organizacija na području Općine Jalžabet – nabrojao je Magić.

Na velikoj obljetnici članovima DVD-a Jalžabet čestitali su, između ostalih, i zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Saša Lenček te načelnik Općine Jalžabet Rajko Solar, dok su u ime svih nagrađenih zahvalio mons. Vjekoslav Huzjak.

dvd_jalzabet0.jpg

dvd_jalzabet.1jpg.jpg

20231111-20231111-DSC_7461_1.jpg

dvd_jalzabet3.jpg

dvd_jalzabet4.jpg

dvd_jalzabet5.jpg

dvd_jalzabet6.jpg

dvd_jalzabet7.jpg

dvd_jalzabet30.jpg

dvd_jalzabet31.jpg

dvd_jalzabet32.jpg

20231111-20231111-_DSC4435-3_1.jpg

dvd_jalzabet33.jpg

dvd_jalzabet35.jpg

dvd_jalzabet338.jpg