DONJA VOĆA: U Etno kući u Gornjoj Voći održana prva manifestacija Noć Muzeja

VV | 28.1.2024. u 19:31h | Objavljeno u Našim krajem

Pod pokroviteljstvom i inicijativom Općine Donja Voća, u petak je na ovogodišnju temu Noći muzeja nazvanom 'Nova publika', u organizaciji KUD-a 'Voća' održana manifestacija 'Stari običaji i kulturno nasljeđe za novu publiku'. U Etno kući u Gornjoj Voći za sve posjetitelje otvorena je virtualna zagorska hiža-muzej te su predstavljeni sadržaji, uprizoreni stari običaji i održane dječje radionice starih Voćanskih igara.

Također održana je mala izložba radova braće Slavka i Stjepana Stolnika, mala izložba novijeg stvaralaštva domaćeg slikara Vinka Gregureca te slikara i kipara Roberta Garafolića te izložba slika nastalih na umjetničkim kolonijama KUD-a 'Voća' - 'Dani braće Stolnik'.

Mnogi posjetitelji podržali su namjeru Općine i KUD-a Voća da se uključenjem u ovu manifestaciju prikaže bogata povijesnu tradicija i kultura voćanskog kraja, a među posjetiteljima bila i direktorica Turističke zajednice područja ‘Sjever Zagorja’ Mirjana Koledić.

Prva Noć Muzeja

Predsjednica KUD-a Ljubica Galić rekla je kako je KUD Voća ove godine po prvi puta organizirao Noć Muzeja te kako žele prikazati dio povijesne i kulturne baštine.

- Ovu godinu smo pripremili prikaz dio aktivnosti koje radimo i kojima se bavimo te prikaz dio naše povijesne kulturne baštine. Želja i na drugačiji način prezentirati naše objekte, muzeje koji su među nama a mi ih možda nedovoljno znamo, tako da smo započeli ovu noć muzeja stručnim predavanjem u crkvi Svetog Martina biskupa uz vodstvo doktorice Vlaste Zajec održavanjem stručnog predavanja o oltarima u crkvi - naglasila je.

- Druga lokacija Noći muzeja je „Virtualna zagorska hiža“ gdje su uprizoreni stari običaji, život i pojedine aktivnosti. Tako imamo čerhanje perja i ostale tradicionalne radnje. Uglavnom stari način života za to baš prikladnom objektu, a u prostorijama Etno kuća smo pripremili izložbu i obuhvatili nekoliko segmenata. Obuhvatili smo nekoliko radova s naših umjetničkih kolonija - dani braće Slavka i Stjepana Stolnika, imamo i nekoliko radova originala  Slavka i Stjepana, a osim toga imamo i predstavnika moderne umjetnosti Roberta Garafolića, naš poznati slikar i kipar - rekla je predsjednica KUD-a

Poznati slikari i kipari

Slikar i kipar Robert Garafolić napomenuo kako je krenuo sa slikarstvom i nakon toga s kiparstvom koje traje već 25 godina.

- Prvo sam počeo slikarstvom s korijenima iz Brača, Hercegovine te Sicilije od kud je moj djed, poznati akademski kipar. Na početku je  to bilo slikarstvo pa je nakon toga došlo i kiparstvo u kojem sam već 25 godina. Došao sam na Voću da nađem svoj mir da stvaram ovdje buduće radove. - naglasio je umjetnik i zahvalio Voćancima:

- Zahvaljujem se KUD-u 'Voća', Općini i svim Voćancima što su me prihvatili kao svoga - zaključio je Garafolić.

Župnik Pavao Mesarić istaknuo je kako je ovo prva Noć muzeja u voćanskom kraju te kako je Voća poznata po svojim slikarima i kiparima.

- Danas je prvi put Noć muzeja na Voći. Prvi dio smo imali u crkvi gdje nam je profesorica tumačila o crkvi, o svetom Martinu s povijesnog stanovišta gdje je objašnjeno kad je crkva građena i rađena te koje važne umjetnina imamo u crkvi. Bio je relativno lijepi broj ljudi i drago mi je da u ovom malom mjestu imamo tako velike umjetnike kao što su Slavko i Stjepan Stolnik koji su obilježili našu naivnu umjetnost - rekao je župnik Mesarić i nadodao:

- U ovom kraju ima sada još novih živućih umjetnika kao što su gospodin Bunić koji je kameno-klesar i kipar. Ima puno umjetničkih duša koje stvaraju i bile su ovdje održane brojne kolonije umjetnika. Voća je puna različitih kipova što je specifičnost ovog kraja. Kada se prođe selom vidi se jako puno stakla od prapovijesti i od svetaca - sveti Urban, sveti Martin. Ovdje imamo i „Virtualnu zagorsku hižu“ koja je sama za sebe jedan mali muzej na otvorenom za cijeli Voćanski kraj - zaključio je župnik.

Predsjednik Općinskog vijeća Željko Žmegač povalio je manifestaciju koja je po prvi puta organizirana od strane KUD-a 'Voća“, a na inicijativu i potporu Općine.

- Hvalevrijedna manifestacija koja ima za cilj očuvanje običaja, prošlih događanja koja su bila i koja će biti. Za pohvaliti je KUD koji je po prvi puta organizirao ovo događanje i nadam se da bude još toga- rekao je Žmegač i nastavio:

- Što se tiče samo Općine i Općinskog vijeća koje ovdje predstavljam sve takve akcije uvijek ćemo inicirati i poticati, za dobrobit cijelog našeg kraja i ono najvažnije na zadovoljstvo naših sumještana - naglasio je Žmegač i pohvalio ovu manifestaciju.

- Odlično! Za prvu postavu, prvi puta više nego odlično. Posebno mi se svidio umjetnički iskorak i umjetnički radovi naših sumještana i naravno radovi domaće naive obitelji Stolnik, ali i radovi novijeg stvaralaštva. Sve za svaku pohvalu - zaključio je.

Članica KUD-a 'Voća' Danica Gregur u ulozi animatora za djecu rekla je kako su se djeca danas zabavljala uz tradicionalne igračke i alate.

- Danas sam tu kao animator za djecu da pokažemo djeci starinske igračke, malo smo crtali, zabavljali se i pričali priče - to je bio cilj. Priredili smo i slikovnice za djecu, družili su se, a i čaj od bazge smo skuhali - kazala je članica KUD-a Gregur i rekla da se djeci sve jako svidjelo:

- Djeca su uživala! Stavili smo dekice na pod da si mogu sjesti i jako im se svidjelo. Smatram da bi ovakvih događaja trebalo biti puno više. Ovo je jedinstvena prilika da se djeca upoznaju. Ovdje ima puno starinskih posudica, alata i svih tradicionalnih kućanskih pomagala. Evo jedno dijete me pitalo za peglu "je l' ide na struju" - djeca ne znaju kako su se prije stvari koristile. Na ovaj način se djeca upoznaju kako se koriste sve te stvari. Primjerice korito za kupanje beba – veoma su se iznenadili saznanjem kako su se u koritu kupale bebe. Tek smo krenuli i nadam se da će interes biti u porastu u budućnosti - zaključila je.