DONJA VOĆA Održana projekcija dokumentarnog filma "Ivan Sokač - život za Hrvatsku" Foto: Općina Donja Voća

DONJA VOĆA Održana projekcija dokumentarnog filma "Ivan Sokač - život za Hrvatsku"

Varaždinske vijesti | 10.2.2024. u 16:59h | Objavljeno u Našim krajem

U Etno kući u Gornjoj Voći u petak je održana projekcija dokumentarnog filma "Ivan Sokač - život za Hrvatsku", koju je organizirala UHBDR "Voća", uz podršku Općine Donja Voća i na inicijativu Kluba varaždinskih branitelja 1991.-1995. godine.

Ovaj poseban događaj donio je priču o hrabrosti i predanosti pripadnika 104. brigade Zbora Narodne Garde Hrvatske vojske, posebno kroz život i ratni put zapovjednika Ivana Sokača. Gost, bojnik Vladimir Leskovar, pružio je uvid u sudjelovanje u obrani Republike Hrvatske, dok je dokumentarni film vodio gledatelje kroz nevjerojatnu priču posvećenu životu heroja Ivana Sokača.

Scenaristi ovog dirljivog filma su Borna Marinić, Ivan Zvonimir Ivančić i Vladimir Leskovar, koji je također i režiser. Ova večer nije bila samo projekcija filma, već i prilika da svi zajedno promiču vrijednosti Domovinskog rata.

Donja_Voca_-_Ivan_Sokac_dokumentarni_film_09022024_2.JPG

Predsjednik Kluba varaždinskih branitelja Vladimir Leskovar rekao je kako se istina skrivala 30 godina te da su napravili ovaj dokumentarni film kako bi svi doznali istinu.

- Klub Varaždinskih branitelja trenutno broji oko 250 članova, a večeras se nalazimo u Etno kući u Gornjoj Voći i predstavit ćemo film "Ivan Sokač - život za Hrvatsku". Radi se o junaku domovinskog rata pukovniku Ivanu Sokaču koji je poginuo obnašajući dužnost zapovjednika 104. brigade na pakračkom području - rekao je Leskovar i nadodao:

- To je priča o kojoj se 30 godina skrivala prava istina. Mi smo se kao njegovi suborci potrudili da bi napravili ovaj film da bi dokazali istinu, da bi dokumentirano i argumentirano prikazali točno što se dogodilo u 12. mjesecu 1991. godine. Pozvali smo i prikupili ljude koji su bili sudionici tih zbivanja, ali imamo tu i drugih ljudi pa imamo i dio Varaždinskih dana rata i zapadne Slavonije. Film završava početkom 1992. godine kad su vršene razmjene tijela jer ipak tijela Smiljana, Drljinića i Sokača su ostala na terenu koji su četnici kontrolirali u ono vrijeme - istaknuo je Leskovar.

Donja_Voca_-_Ivan_Sokac_dokumentarni_film_09022024_5.JPG

Naglasio je kako je film dobio pozitivno stručno mišljenje o dvije institucije.

- Film je dobio pozitivno stručno mišljenje od Agencije za odgoj i obrazovanje i dozvolu od Ministarstva prosvjete i kulture za prikazivanje filma u srednjim i osnovnim školama. Režiju filma sam potpisao osobno, dok produkciju potpisuje Klub varaždinskih branitelja. U scenariju su sudjelovali još dva povjesničara, magistri povijesti Borna Marinić i Ivan Zvonimir Ivančić, a uz njih sam i ja treći scenarist, kao sudionik i koji je nadgledao cijeli projekt. Materijale smo prikupili iz arhive. Dobili smo odobrenje Ministarstva obrane za uvid u arhivsku građu dok su neki dokumenti bili u privatnim arhivama. Film je vjerodostojan, potkrijepljen je dokumentima, video zapisima, fotografijama i izjavama samih svjedoka, a traje 101 minutu. Film je sada spreman za prikazivanje na HRT-u - zaključio je predsjednik kluba Varaždinskih branitelja Vladimir Leskovar.

Donja_Voca_-_Ivan_Sokac_dokumentarni_film_09022024_6.JPG

Zapovjednik Zdenko Videc prisjetio se tog kobnog dana kada je kada su krenuli u akciju izviđanja s četiri automobila u kojoj je stradao pukovnik Ivan Sokač.

- U akciji 1991. godine u kojoj je poginuo gospodin Sokač bio sam zapovjednik druge satnije, druge bojne 104. brigade. Tog dana smo išli u izviđanje s četiri automobila. U prvom automobilu se nalazio Sokač i moji izvidnici, u drugom vozilu se nalazilo još nekoliko članova naše bojne, u trećem izviđači dok sam u četvrtom vozilu okupio svoje zapovjednike koji su također imali zadatak da izvidimo teren na kojem je trebalo izvršiti zadatak - kazao je zapovjednik Videc.

Zapovjednik je ispričao cijelu priču što se sve dogodilo tog jutra na pakračkom području:

- U ranim jutarnjim satima smo krenuli iz Prekopakre i prošli smo čitav grad. Kad smo izašli iz gradskog središta prema dijelu koji se zove Gavrinice, primijetili smo naše vojnike koji su nam mahali. Mislili smo da nas pozdravljaju no oni su nas upozoravali da ne idemo dalje već da stanemo jer je na njih već bio izvršen napad neprijateljske strane koji su u konačnici osujetili našu akciju. Naša kolona od četiri automobila je produžila dalje još jedan dio puta. Kad smo izašli iz te Gavrinice, na skretanju za selo Kraguj iza zavoja pojavio se tenk koji je iz protuavionskog mitraljeza osuo paljbu po našim automobilima. Nakon toga je spustio cijev i ispalio granatu kojom je pogodio prvi automobil. Mi smo bili relativno blizu jedni iz drugih pa smo sve vidjeli. Bio sam u zadnjem automobilu i nisam mogao procijeniti tko je ostao živ, ranjen ili mrtav. Nakon toga bili su pogođeni drugi i treći automobil te nakon toga vrlo brzo pogođen je i naš auto. Izašli smo iz automobila toliko brzo da nismo stigli ni ugasiti auto - prisjeća se i nastavlja:

- Nakon toga izgubili smo međusobno bilo kakav kontakt i primijetili njihov pješački napad s naše lijeve strane. Prema nama cestom je dolazio tenk koji je otvorio vatru po ostacima naše kolone. Bio je to vrlo težak trenutak. Nismo znali tko je živ, a tko mrtav, nismo se mogli približiti vozilima da provjerimo jer bi bilo samo još više žrtava. Da slikovitije prikažem - Mitsubishi Pajero u kojem se nalazio gospodin Sokač pogođen je granatom, a kotač tog automobila je letio nekih 50 metara u zrak. Slično su prošli i drugi automobili, sve je gorjelo. Nakon što su bila uništena sva naša vozila, ja sam kao zapovjednik naredio da svi istrčimo iz zadnjeg vozila. Krenuo je rafal, vozač je izašao na lijeva vrata, ja na desna i nakon toga se više nismo vidjeli, morali smo se skloniti u obližnju kuću. Nismo mogli pružiti neki značajniji otpor, nego smo se morali provlačiti kroz dvorišta nekoliko kilometara, nismo znali gdje smo... Najviše mi je žao što nitko od nas preživjelih nije mogao pronaći ranjene jer bi i sami stradali - zaključio je zapovjednik Videc.

Načelnica Donje Voće Sanja Kočet izrazila je potporu ovakvim aktivnostima.

Donja_Voca_-_Ivan_Sokac_dokumentarni_film_09022024_4.JPG

- Današnjom organizacijom prikazivanja projekcije dokumentarnog filma "Ivan Sokač-život za Hrvatsku", a na inicijativu Kluba varaždinskih branitelja i bojnika Vladimira Leskovara, članovi udruge branitelja "Voća" još jednom su svojom aktivnošću stavili naglasak na promicanju istine o Domovinskom ratu. Naši heroji, najmanje što zaslužuju, da ne budu zaboravljeni. Oni žive onoliko dugo koliko žive sjećanje na njih. Zahvaljujem Klubu varaždinskih branitelja na hrabrosti, borbi i žrtvi koju su prošli i nakon rata zalaganjem i promicanjem isključivo istine o Domovinskom ratu. Svi ćemo se složiti da nitko ne može vjernije svjedočiti o istini od preživjelih, a na nama svima je da se upoznamo s istinom i potičemo njeno prenošenje na mlađe generacije - rekla je načelnica Kočet.

Predsjednik udruge branitelja "Voća" i predsjednik Općinskog vijeća Općine Donja Voća Željko Žmegač emotivno je rekao kako je lijepo da postoje ovakvi filmovi.

Donja_Voca_-_Ivan_Sokac_dokumentarni_film_09022024_1.JPG

- Vraćaju se emocije... Moram spomenuti da je iz Općine Donja Voća sudjelovalo oko 240 pripadnika 104. brigade i lijepo je da postoje ovakvi filmovi, jer mnoge stvari u ono vrijeme nisu mogle biti dokumentirane. Zahvalni smo Klubu varaždinskih branitelja koji su se zaista potrudili napraviti jedan ovakav film - poručio je Željko Žmegač. 

Ispred Kluba varaždinski branitelja, bojnik Vladimir Leskovar, dodjelom zahvalnica posebno je zahvalio UHBDR "Voća", predsjedniku udruge Željki Žmegaču te načelnici Kočet na njihovim posebnim zaslugama u promicanju istine o vrijednostima Domovinskog rata i zaštite dostojanstva hrvatskih branitelja.

Donja_Voca_-_Ivan_Sokac_dokumentarni_film_09022024_3.JPG

Donja_Voca_-_Ivan_Sokac_dokumentarni_film_09022024_13.JPG

Donja_Voca_-_Ivan_Sokac_dokumentarni_film_09022024_10.JPG

Donja_Voca_-_Ivan_Sokac_dokumentarni_film_09022024_11.JPG

Donja_Voca_-_Ivan_Sokac_dokumentarni_film_09022024_12.JPG

Donja_Voca_-_Ivan_Sokac_dokumentarni_film_09022024_7.JPG

Donja_Voca_-_Ivan_Sokac_dokumentarni_film_09022024_8.JPG

Donja_Voca_-_Ivan_Sokac_dokumentarni_film_09022024_9.JPG