DONJA VOĆA Načelnik Krunoslav Jurgec DVD-u Donja Voća predao novo navalno vozilo Foto: Ilustracija/Općina Donja Voća

DONJA VOĆA Načelnik Krunoslav Jurgec DVD-u Donja Voća predao novo navalno vozilo

VV | 11.5.2021. u 17:26h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama DVD Donja Voća općinski načelnik Krunoslav Jurgec svečano je uručio ključeve novog navalnog vatrogasnog vozila marke MAN TG 13.290 predsjedniku DVD-a Donja Voća, Josipu Cingesaru, i zapovjedniku Juri Greguru.

- Sada su naši vatrogasci opremljeni novim kvalitetnim navalnim vozilom s kompletnom opremom za zaštitu vatrogasaca, alatom za tehničke intervencije, opremom za pružanje hitne medicinske pomoći te ostalom pripadajućom opremom za djelovanje u svim situacijama na našem području. Sigurnost naših mještana podigli smo na višu razinu, kao i sigurnost naših vatrogasaca u obavljanju njihovih zadaća - istaknuo je načelnlik Jurgec i dodao kako je vozilo za voćanske vatrogasce bilo itekako potrebno.

vv6.jpg

- Ovo vozilo je dodatna potvrda svega onoga što rade naši vatrogasci, a bilo nam je itekako potrebno. Spremno je za gašenje i potpuno opremljeno za tehničke intervencije na našem području - pojasnio je predsjednik DVD-a Donja Voća Josip Cingesar i dodao kako su voćanski vatrogasci svojim dugogodišnjim radom zaslužili ovakvo vatrogasno vozilo kako bi i dalje mogli uspješno sudjelovati na spašavanju imovine i ljudskih života.

Vjetar u leđa mladim vatrogascima

- Naš stari kamion više nije zadovoljavao. Prošao je 40 godina i sretni smo da nam je Općina Donja Voća i načelnik Krunoslav Jurgec izašao u susret i kupio novo vatrogasno vozilo koje će biti u službi našim mještanima, a pogotovo našim mladim operativnim članovima kao poticaj da se bave vatrogastvom, da se osposobljavaju i budu spremni pomoći u svakom trenutku. U tome ide u prilog i Odluka načelnika Jurgeca da Općina financira polaganje za “C“ kategoriju za petero mladih operativnih vatrogasaca - istaknuo je Cingesar.

Novo navalno vatrogasno vozilo kupila je Općina Donja Voća za 1.862.500,00 kuna plus dodatnu opremu.

- Ako želimo da vatrogasni sustav i civilna zaštita dobro funkcioniraju, ako želimo da su naši vatrogasci sigurni u obavljanju svojih zadaća, ako želimo da se naši mještani osjećaju sigurno, onda moramo biti spremni na ulaganja. Nije jednostavno, ali je nužno - istaknuo je načelnik Jurgec.

- Ovom prigodom zahvaljujem se vatrogascima koji svojim dobrovoljnim radom, trudom i nesebičnim zalaganjem brinu o sigurnosti mještana i njihove imovine. Naravno da im je za to potrebna i adekvatna oprema i Općina će uvijek biti spremna izdvajati za vatrogasce. Zadovoljan sam što će ovo novo vatrogasno vozilo biti u sastavu naših vatrogasnih snaga i štititi naše mještane! - rekao je načelnik Donje Voće Jurgec.

slika_8.jpg

Vatrogasno vozilo napravljeno je na podvozju MAN 13.290 4x4 BL DK, tvorničkom vatrogasnom podvozju pripremljenom baš za vatrogasno vozilo. Vozilo ima duplu kabinu sa 6 sjedišta, ručni mjenjač sa 6 direktnih brzina, pogon 4×4, snagu motora od 290 KS, spremnik vode kapaciteta 2500 litara, crpku srednjeg i visokog tlaka, jedno navalno vitlo (60 m). Na prednjoj strani nalazi se 5 tonsko vitlo za samoizbavu i izvlačenje.

- Konfiguracija ovog vozila je upravo ono što nama treba, drago mi je da je načelnik slušao naše sugestije i da je nabavljeno najbolje vozilo za naš teren. Ovo je podstrek svima nama u DVD-u na još bolji i kvalitetniji rad za našu Općinu te se veselimo novim projektima - rekao je zapovjednik voćanskih vatrogasaca Jura Gregur.

Ulaganje u budućnost

Iako smo još uvijek u vremenu pandemije COVID-19, mještani Voće to nisu imali potrebe jače i teže osjetiti. Voćanski stožer Civilne zaštite, koji je vodi Josip Lazar, odradio je fantastičan posao te se njima i članovima DVD-a načelnik Jurgec i posebno zahvalio.

- Veliko mi je zadovoljstvo i srce mi je puno sada kada smo, kao jedna od rijetkih općina, uspjeli našem DVD-u osigurati novo i moderno vatrogasno vozilo. Ovo nije vozilo za danas i sutra, ovo je ulaganje u budućnost od najmanje 30 godina. To je dokaz moje politike i načina na koji vodim svoju općinu. Drago mi je da tako razmišljaju i u DVD-u. Sjećam se kada je prije desetak godina upravo DVD prvi krenuo s pomlađivanjem kadra, tada je sadašnji predsjednik Cingesar imao pred sobom veliki otpore i nerazumijevanje. No, upornim radom i zalaganjem, posebno radom s mladima, naš DVD je jedan od najboljih u našoj županiji, ali i šire. Naš DVD je i jedno od najbolje opremljenih vatrogasnih društava i ponos je ne samo našoj općini, već cijeloj našoj prekrasnoj Domovini - ponosan je načelnik Jurgec.

vv1.jpg

Novo vatrogasno vozilo garancija je sigurnosti i bezbrižnosti mještana Voće. No, ujedno je i poziv mještanima da i sami, svojim radom i brigom za našu prekrasnu općinu, daju onima koji skrbimo za to da imaju što manje posla.

S novim vozilom spasili majku i dijete iz zapaljenog automobila!

Novo navalno vatrogasno vozilo imalo je prvu intervenciju još prije dolaska u Voću. Vatrogasci DVD-a Donja Voća, Danijel Komes i Boris Patričević, u petak ujutro preuzeli su u Ozlju novo navalno vatrogasno vozilo i krenuli put Voće, gdje je poslijepodne planirana službena primopredaja vozila. Na autocesti Karlovac-Zagreb oko 14:20 sati naišli su na zapaljeni automobil iz kojega su u tom trenutku izlazili uplašeni majka i dječak. Brzom reakcijom i intervencijom vatrogasaca spašeni su prestravljeni majka i sin te je spriječeni nastanak veće materijalne štete i eventualnog širenja požara. Vatrogasci su nakon uspješno pogašene vatre ostali s majkom i djetetom do dolaska pomoći. Bila je stvarno sreća da su se zatekli baš u tom trenutku na autocesti i da je vozilo preuzeto s punim spremnikom vode.

Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca DVD-a Donja Voća, koji su se u pravom trenutku našli na mjestu požara spriječena je veća tragedija. O ovom pothvatu voćanskih vatrogasaca izvijestili su drugi mediji.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci