Dogovoreno osnivanje udruge koja će okupljati pčelare grada Ivanca Foto: B. Težak

Dogovoreno osnivanje udruge koja će okupljati pčelare grada Ivanca

vv | 26.9.2024. u 08:10h | Objavljeno u Našim krajem
U gradskom proračunu osigurana su namjenska sredstva za osnivanje i potporu pčelarskoj udruzi, a sve u cilju povećanja broja aktivnih pčelara i pčelinjih zajednica

Pčelari s područja grada Ivanca na sastanku su, koji je u dvorani Poduzetničkog inkubatora u utorak, 24. listopada sazvao Grad Ivanec, pljeskom pozdravili odluku Grada da im, zbog teške pčelarske godine i u cilju očuvanja pčelinjih zajednica, ove godine isplatu potporu od 15 € po košnici. Također, prihvatili su prijedlog koji je još lani inicirao gradonačelnik Milorad Batinić, a to je osnivanje pčelarske udruge koja će okupljati pčelare s područja grada Ivanca.

pcelari-240924.jpg

Pčelari su na licu mjesta dogovorili da će osnovati pčelarsku udrugu te predložili da njen predsjednik bude dugogodišnji pčelar Dragutin Vresk iz Bedenca. Vresk je odmah potom i zahvalio na povjerenju kolegate najavio osnivačku skupštinu nove ivanečke udruge.

Resorna pročelnica Dunja Cerovčec naglasila je da je Grad iznimno senzibiliziran za tematiku pčelarstvai važnost pčela za cijeli eko sustav te pozvala na osnivanje pčelarske udruge, kako bi se osigurana sredstva stigla aktivirati još ove godine.

Gradonačelnik M. Batinić kazao je kako podaci pokazuju da se broj pčelinjih zajednica smanjuje i to je nešto što treba zaustaviti i takav trend preokrenuti.

- Osnivanjem udruge omogućujete Gradu da vam više pomogne kroz aktiviranje raznih instrumenata potpore. Želimo zajedno s vama u ovim ekstremnim klimatskim prilikama očuvati pčelinje zajednice te učiniti sve u cilju broja povećanja broja aktivnih pčelara i broja košnica - apelirao je gradonačelnik.

Pčelar Marijan Vusić uručio jezahvalnicu Pčelarske udruge Čmalico iz Bednje (u čijem sastavu sada djeluju ivanečki pčelari) gradonačelniku M. Batiniću i Gradu Ivancu za dosad dodijeljenu pomoć i potporu pčelarima.

Također je pozvao sve kolege pčelare da, kada u gradsku upravu budu donosili ispunjene obrasce, sa sobom na poklon donesu po 2 kg meda, koji će onda Grad dostaviti dječjim vrtićima i Udruzi Ivanečko sunce.

pcele_-kosnice1.jpg

pcelari1-240924.jpg

pcelari3-240924.jpg