Direktor Ivkom-plina: Plin u Ivancu ove zime najjeftiniji u zadnjih 10 godina Foto: B. Težak

Direktor Ivkom-plina: Plin u Ivancu ove zime najjeftiniji u zadnjih 10 godina

Varaždinske vijesti | 10.11.2021. u 19:10h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Veliko poskupljenje plina na svjetskim tržištima uoči dolaska zime zabrinulo je i potrošače koji se plinom opskrbljuju iz sustava Ivkom-plina Ivanec.

S obzirom na pitanja građana o tome hoće li se i oni naći na udaru poskupljenja i što ih čeka tijekom predstojećih mjeseci, informaciju o tome potražili smo kod direktora Ivkom-plina d.o.o. Darka Putara.

Svjedoci smo velikog rasta cijene plina na svjetskim tržištima. Zbog čega je došlo do tolikog poskupljenja plina?

-Dio razloga leži u ponovnom pokretanju industrije nakon zastoja zbog korona krize, jer je potražnja trenutačno puno veća od ponude. Također, na globalnom tržištu cijene plina u Aziji puno su više nego u Europi. Zamjetan je i utjecaj Rusije, koja koristi plin kao sredstvo pritiska na Europu za puštanje u pogon novog dobavnog pravca Sjeverni tok 2. Velik utjecaj ima i najava projekta EU „Zelena Europa“, koji predviđa napuštanje fosilnih goriva i zamjenu obnovljivim izvorima energije. Tako bi se način smanjile emisije stakleničkih plinova te ovisnost tehnološki napredne Europe o uvozu energenata, što se upravo događa. Porast cijena nafte i plina možda je odgovor proizvođača nafte i plina na taj projekt. Uglavnom, burza plina diktira cijenu i danas nema jeftinog plina. Tko nije na vrijeme zakupio plin, morat će platiti puno veću cijenu. Pretpostavlja se da će se situacija smiriti, a cijene plina na burzi počet će padati.

Globalno kretanje cijene plina utječe i na cijenu plina u Hrvatskoj. Što mogu očekivati potrošači Ivkom - plina?


-Svi naši kupci imaju definirane cijene za novu plinsku godinu koja je započela 1.10.2021. i traje do 30.9.2022. Za naše kupce iz kategorije kućanstva osigurali smo nižu cijenu od cijene u javnoj usluzi, koju na našem području nudi Gradska plinara Zageb. Unatoč povećanju cijene plina u odnosu na ljetne mjesece, možemo se pohvaliti da će plin biti jedan od rijetkih proizvoda koje će kućanstva na području Ivkom-plina ove zime plaćati manje nego prošle.

Kakva je cijena plina za pravne osobe?

-Kada smo zakupili plin od našeg dobavljača INA-e d.d., bili smo nezadovoljni postignutom cijenom, bojeći se da njome nećemo biti konkurentni na tržištu. Pokazalo se da je od tada cijena plina na burzama višestruko porasla i da smo u pravo vrijeme zakupili potrebne količine plina. Nakon što smo protekle dvije plinske godine imali pad cijene plina, a ove smo godine imali povijesno nisku cijenu, sada smo se vratili na razinu cijene iz plinske godine 2018./2019. To je povećanje malo u usporedbi s cijenom plina koju će plaćati kupci u ostatku Hrvatske, jer će neki kupci plaćati i duplo veću cijenu plina.

Najčešće pitanje potrošača jest: Kolika je cijena kubika plina?

Za najčešći tarifni model TM2 kućanstva će ove zime plaćati približno 2.64 kn/m3, a pravne osobe 2,99 kn/m3 s uključenim PDV-om. Posebno naglašavam da će ove zime cijena plina za naša kućanstva biti najniža u proteklih 10 godina, a u općoj histeriji vezanoj uz povećanja cijene plina, istaknuo bih podatak da su pravne osobe daleke 2012. plaćale plin po cijeni višoj od od 5kn/m3!

Koliko se potrošača na distributivnom području Ivkom-plina odlučilo na opskrbu plinom u obvezi javne usuge koju nudi GPZ, a koliko je sklopilo tržišne ugovore s Ivkom plinom?

- Preko 96% kupaca iz kategorije kućanstava potpisalo je s Ivkom-plinom ugovor o tržišnoj opskrbi plinom. Zahvaljujemo svima na iskazanom povjerenju! I dalje ćemo nastojati nuditi najpovoljniju opskrbu plinom i graditi partnerski odnos s našim kupcima, neovisno o tome padaju li ili rastu cijene plina. Nama je kupac u centru pažnje, a naša usluga opskrbe plinom ne obuhvaća samo cijenu plina, nego i sigurnost i pouzdanost opskrbe te naš odnos s kupcem.