DESETLJEĆA NA SUDU Obitelj Orsag iz Zamlače bez pristupa svom dvorištu: "Na rubu smo sa živcima" Foto: Krešimir Đurić

DESETLJEĆA NA SUDU Obitelj Orsag iz Zamlače bez pristupa svom dvorištu: "Na rubu smo sa živcima"

| 16.5.2022. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

- Do svog dvorišta ne možemo doći autom. Ni hitna ni vatrogasci ne mogu do nas – ogorčeno su svoju priču započeli supružnici Melita i Damir Orsag te Damirovi roditelji Slobodan i Marija.

Nekadašnji kolni ulaz u dvorište u Zamlači susjed im je zatvorio je ogradom i zidom. Do svoje kuće sada mogu doći samo pješke, i to uskim prolazom iza kuće i stazom preko zemljišta drugog susjeda. Teško je sažeti desetljeća sudskih sporova i narušene međususjedske odnose no, kako su nam rekli pokazujući hrpu dokumenata, nacrta i presuda, nekada su u dvorište ulazili s javnog puta. Problem je nastao, naveli su, naknadnim promjenama kojima su pogrešno ucrtane parcele i izbrisan put.

- Kuću smo izgradili 1976. godine, prije susjeda, i put kojim smo dolazili, koji je sada dio susjedove čestice, nekada je bio javni put. No, susjed tvrdi da je on to naslijedio. Imamo i građevinsku dozvolu, no naš je nacrt nestao iz arhive. Netko se potpisao nečitkim potpisom, tako su nam rekli, i uzeo ga. Kako im je to moglo nestati? – kaže baka Marija, dodavši da i sve starije mape pokazuju da pokraj njihove parcele nekada bio put.

- Pa ne bismo ni dobili papire da nismo imali pristup parceli. Kako bismo dobili struju, plin? - dodaje njen sin Damir.

Više o problemima obitelji Orsag i nemogućoj situaciji u kojoj su se našli, pogreškama u označavanju čestica, ali i što o svemu kažu susjed te načelnik općine Vidovec, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...