Delegacija Općine Vidovec na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu Foto: Općina Vidovec

Delegacija Općine Vidovec na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu

Varaždinske vijesti | 16.10.2019. u 17:20h | Objavljeno u Našim krajem

Od 7. do 10. listopada u Bruxellesu se održavao Europski tjedan regija i gradova na kojem je sudjelovala delegacija Općine Vidovec, predvođena načelnikom Općine Vidovec i članom predsjedništva Europskog odbora regija Brunom Hranićem.

Osim Hranića, na manifestaciji su sudjelovale i članica Općinskog vijeća Općine Vidovec te predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec Silvija Zagorec i viša stručna suradnica za opće poslove i EU fondove Emina Ljubek.

ewrc_vidovec_2.jpg

Europski tjedan regija i gradova najveća je europska javna manifestacija ove vrste koja se održava jednom godišnje u organizaciji Europskog odbora regija i Glavne uprave Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku (GU REGIO). Tijekom Europskog tjedna, dužnosnici, članovi vijeća, službenici iz JLP(R)S te stručnjaci i predstavnici akademske zajednice razmjenjuju iskustva dobre prakse i znanja u području razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Na radionicama se razgovara o razvoju kohezijske politike Europske unije te o važnoj ulozi koju regije, gradovi i općine imaju u oblikovanju europske politike. Već na prvoj radionici koja se odvijala u sklopu Europskog tjedna regija i gradova, vidovečka delegacija uspostavila je kontakt s predstavnicima Regionalne Razvojne Agencije Jug i predstavnicima Grada Nišate su razmijenjena iskustva dobre prakse iz područja poljoprivrede, suradnje s organizacijama civilnog društva, mjera za mlade te uključivanja mladih u proces donošenja odluka putem osnivanja Savjeta mladih. Razgovaralo se i o mogućnosti provođenja programa prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska-Srbija.

Predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Silvija Zagorec iskoristila je priliku te novim poznanicima ukratko predstavila najveću kulturno-gospodarsko-zabavnu manifestaciju "Zeljarijada", narodne običaje i kulturnu baštinu, ali i ostale karakteristike Općine Vidovec poput Varaždinskog zelja zaštićenog na europskoj razini, Vidovečkog gibanika zaštićenog žigom izvornosti, marljivih poljoprivrednika i iznimno aktivnih udruga.

ewrc_vidovec_5.jpg

Tijekom trodnevnog boravka, Silvija Zagorec i Emina Ljubek sudjelovale su na tri radionice te uz pratnju Brune Hranića posjetile Plenarnu sjednicu Europskog odbora regija koja se odvijala u zgradi Europske komisije čime su dobile uvid u proces donošenja odluka na europskoj razini.

Posljednjeg dana boravka nazočile su konferenciji "Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. – Kohezija i vrijednosti; uloga regionalnih i lokalnih vlasti", u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije. Na konferenciji su, uz dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića, sudjelovali i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za proračun Karlo Ressler, član Europskog odbora regija Adrian Ovidiu Teban, stručnjakinja iz Glavne uprave za proračun Europske komisije Simeona Manova te predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, koji je predstavio stavove hrvatskih županija o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a.

ewrc_vidovec_6.jpg

ewrc_vidovec_1.jpg

ewrc_vidovec_3.jpg

ewrc_vidovec_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci