Dani svetog Jeronima u Štrigovi ispunjeni kulturnim, vjerskim i glazbenim događanjima

vv | 20.9.2024. u 14:30h | Objavljeno u Našim krajem

Šesti „Dani svetoga Jeronima“, kulturna i duhovna manifestacija u čast sveca koji se u Štrigovi štuje već više od pet desetljeća, održat će se od 27. do 30. rujna 2024. godine. Štrigova je ponosna na svoju povezanost sa svetim Jeronimom, čiji utjecaj nadilazi lokalne granice, ne samo u vjerskom već i u kulturnom kontekstu. Dani svetoga Jeronima postali su prepoznatljiva manifestacija koja se svake godine održava krajem rujna uoči svetkovine svetog Jeronima, 30. rujna, u čast jednog od najpoznatijih svetaca, za kojeg se vjeruje da je rođen upravo u ovom međimurskom mjestu. Manifestacija okuplja brojne vjernike, hodočasnike, znanstvenike i kulturne djelatnike.

Jeronim.jpg

Ovogodišnji program nudi bogat izbor kulturnih, vjerskih i glazbenih događanja. Četverodnevni program započinje u petak, 27. rujna u 18 sati u Domu kulture u Štrigovi, gdje će biti predstavljena monografija dr. sc. Tanje Baran pod nazivom „Hrvatska vinska kultura“. U subotu, 28. rujna u 18 sati, u crkvi sv. Jeronima održat će se „Festival sv. Jeronima“, gdje će nastupiti Ženska vokalna skupina Stridonne iz Štrigove, Klapa Poj iz Samobora i Gospodnetić singers iz Zagreba.

Posjetite otvorene dane u crkvi sv. Jeronima i razgledajte prekrasne freske

Nedjelja, 29. rujna, bit će posvećena otvaranju crkve sv. Jeronima za besplatne posjete s vodičem, i to u periodu od 9 do 10 sati te od 14 do 16 sati. Također, svete mise održat će se u 8 i 11 sati. Završni dan manifestacije, ponedjeljak 30. rujna, donosi dva važna događaja. U 12 sati, u prostorijama Matice Hrvatske u Čakovcu, bit će predstavljen scenarij za dokumentarni film o sv. Jeronimu, čije snimanje je planirano za iduću godinu u Štrigovi. U 18 sati održat će se svečana misa povodom proštenja sv. Jeronima, koju će predvoditi mons. Peter Štumpf, biskup Murske Sobote iz Slovenije.

Dani_svetog_jeronima_slika_6.jpg

Manifestaciju organiziraju Varaždinska biskupija, Župa sv. Marije Magdalene, Općina Štrigova, Turistička zajednica Općine Štrigova, Ogranak Matice Hrvatske u Čakovcu i Ženska vokalna skupina Stridonne.

Dani_svetog_jeronima_slika_1.jpg

Dani_svetog_jeronima_slika_2.jpg

Dani_svetog_jeronima_slika_3.jpg