Dani ludbreške Svete nedjelje: Brojni sadržaji ovog petka i subote Foto: Grad Ludbreg / ilustracija

Dani ludbreške Svete nedjelje: Brojni sadržaji ovog petka i subote

VV | 31.8.2023. u 15:48h | Objavljeno u Našim krajem

Dani ludbreške Svete nedjelje i u narednim danima donose brojne događaje. Uz Ludbreški sejem koji se danas otvara, tu su i drugi kulturni i sportski sadržaji.

"Vrelo nadahnuća" natječaj je Radio Ludbrega duhovno–religioznoga stvaralaštva za kratke književne vrste i glazbeni uradak na koji se ove godine javilo čak 50 autora s oko 90 radova iz cijele Hrvatske, od Osijeka do Dubrovnika, pa i iz susjedne Srbije.

- Jako mi je drago što mogu istaknuti da je interes za Vrelo nadahnuća ove godine bio vrlo velik, iznad naših očekivanja s obzirom da je otvoren kraće vrijeme. Posebno raduje što su pristigli radovi na svim našim narječjima i u svim oblicima, od lirskih pjesama do priča, eseja, dramskih radova i glazbenih djela – pojasnila je Jasminka Vugrinec, jedna od članica prosudbenog povjerenstva.

Najbolji radovi izabrani su za izvođenje na svečanosti predstavljanja koja će biti u petak, 1. rujna 2023. u vijećnici Centra za kulturu i informiranje 'Dragutin Novak' u Ludbregu s početkom u 17 sati.

- Svi autori koji su se javili nisu zastupljeni u Zborniku, izabrani su oni najuspjeliji koji mogu predočiti bogatstvo duhovnosti u našem podneblju. Zbog velikog interesa i sve veće kvalitete radova koji pristižu, ali i podrške dobrih i dragih ljudi koji su prepoznali značaj i vrijednost ovoga projekta sigurna sam da će se idućih godina dobar glas o Vrelu nadahnuća još više proširiti – zaključuje Jasminka Vugrinec.

Radove 11. natječaja "Vrelo nadahnuća 2023" interpretirat će sami autori, a sve će se izravno prenositi u programu Radio Ludbrega.

U sklopu dana ludbreške Svete nedjelje bit će otvorena izložba lepoglavske čipke Nevenke Špoljarić. Otvorenje će se održati u petak, 1. rujna u 18 sati u galeriji dvorca Batthyany, a pjesmom će ga uveličati Silvija Novak (uz glazbenu pratnju te i te). Izložba je rezultata suradnje Centra za kulturu i informiranje "Dragutin Novak" i Udruge "Žene iz Centra svijeta", a ulaz je besplatan.

- Naša udruga već dugi niz godina sudjeluje u najvećoj ludbreškoj manifestaciji upravo izložbom naših članica, prošle godine Nevenka Špoljarić upoznala nas je s heklanim radovima, a ove godine na red je došla lepoglavska čipka. Izložba je rezultat njezinog dugogodišnjeg rada, truda i volje te brojnih tečajeva usavršavanja koje je autorica završila – objasnila je Biserka Kutnjak, jedna od članica udruge "Žene iz Centra svijeta".

Mješoviti pjevački zbor Podravina iz Ludbrega povodom Dana ludbreške Svete nedjelje već godinama priređuje koncert. Uz domaćine ove godine u koncertu sudjeluju:

ŽVS Erato KUD-a Petrijanec, Emanuel Kovačić, Umjetnička glazbena škola Split (Romina Kirilenko, sop. uz pratnju klavira), Osnovna glazbena škola Ludbreg, Srednja glazbena škola Varaždin (Eva Osonjačaki, mezzosop.)

Koncert će se u dvorcu Batthyany održati u petak 1. rujna s početkom u 19 sati.

Ulaz besplatan.

Ženski odbojkaški klub Ludbreg osnovan je 2014. godine i već prve godine postojanja klupsko vodstvo pokrenulo je inicijativu da se iza gradske sportske dvorane sagradi teren za odbojku na pijesku. Inicijativa je pala na plodno tlo pa je uz svesrdnu i financijsku pomoć Grada Ludbrega teren s pješčanom podlogom i napravljen. Iste godine postavljeni i stupovi sa zaštitnom mrežom i ogradom, tri godine kasnije obični pijesak zamijenjen je kvarcnim, uređen je mali pješčanik za igru i posložena vanjska slavina s pitkom vodom.

Ovogodišnji turnir odbojke na pijesku kojeg organizira ŽOK Ludbreg već je jubilarni deseti po redu, a na rasporedu je na Svetu subotu, 2. rujna s početkom u 11 sati. Ekipu čine tri člana od kojih mora biti barem jedna odbojkašica. Turnir svake godine okupi ekipe iz cijele županije i šire pa i ove godine organizatori očekuju veliki odaziv ekipa.