FOTO Danas je Miholje, blagdan svetog Mihaela arkanđela i Dan Općine Sračinec

| 29.9.2020. u 16:27h | Objavljeno u Našim krajem

Danas se posebno svečano u Sračincu slavi blagdan svetog Mihaela arkanđela, koji je zaštitnik istoimene župe i Općine Sračinec. Koncelebriranu Svetu misu u 11 sati predvodio je mons. Bože Radoš, biskup Varaždinske biskupije, kojemu je ovo bilo i prvo misno slavlje koje je predvodio u Sračincu, nakon stupanja na mjesto biskupa. Dani Miholja ove su godine bili skromniji i u skladu s mogućnostima koje diktiraju epidemiološke mjere. Sve je počelo još prošli tjedan, kada je na nogometnom terenu NK Sračinec odigrana nogometna utakmica veterana domaćina i veterana NK Podravac iz Svibovca Podravskog. Sve je nastavljeno kazališnom predstavom Kerekesh teatra ''Ringišpil'', koja je na otvorenom odigrana pred više od 400 mještana. Proslava je nastavljena u petak, kad je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec. Prije sjednice položeni su vijenci na spomen obilježja u Sračincu i Svibovcu Podravskom.

Na svečanoj sjednici okupili su se mnogobrojni uzvanici i gosti koji su imali prilike razgledati Park Velika graba koji se upravo gradi. Radi se o najvećem EU projektu koji se provodi u Općini Sračinec. Predstavljena je i nova stanica za punjenje električnih automobila, postavljena ispred Doma kulture u Sračincu. – Jedan od sigurno najvećih projekata je Park Velika graba, investicija od gotovo 8 milijuna kuna, gdje očekujemo 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Na području općine Sračinec završava Aglomeracija i to za naselje Sračinec ove, a sredinom iduće godine i za Svibovec Podravski.

Ono što je izuzetno bitno je da smo prije mjesec dana dobili odluku Vlade o kreditnom zaduženju prema HBOR-u za 20 milijuna kuna, po dobrim uvjetima, na 15 godina. Naime, želimo sve naše nerazvrstane ceste asfaltirati nakon aglomeracije i mogu ponosno reći da ćemo vrlo vjerojatno biti prva općina, ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i šire, koja će imati moderno uređene sve nerazvrstane ceste s pješačkim i biciklističkim stazama, rubnicima, odvodnjom i zelenim površinama. Upravo se dovršava asfaltiranje ulica Braće Radić, 8. svibnja i Miroslava Krleže - rekao je načelnik Općine Sračinec BožidarNovoselec.

Svečana sjednica bila je i prilika za dodjelu općinskih nagrada, one su pripale učenicima Aleksandri Balentović, Viktoriji Čanić i Tomislavu Korobotu, te Darku Plantaku, Boženi Mesek i Ivanki Kovačić. U subotu je održava velika vatrogasna vježba pored jezera Kocinka, na kojoj su sudjelovati dobrovoljni vatrogasci iz Nove Vesi, Strmca Podravskog, Družbinca, Majerja te domaćini iz DVD-a Svibovec Podravski. Simulaciju intervencije s ozlijeđenim osobama imali su i djelatnici Crvenog križa - Gradskog društva Varaždin. Bila je ovo prilika i za testiranje spremnosti DVD-a Svibovec Podravski na djelovanje na vodi. Nedjelja je donijela dah umjetnosti u crkvi u Sračincu. U večernjim satima održan je koncert pod nazivom ''Pjesme štovanja i hvale''. Njega je izveo mješoviti zbor Chorus angelicus i komorni orkestar, pod vodstvom kompozitora ovog djela Anđelka Igreca. Ove su godine izostale mnoge manifestacije koje su inače bile redovite u sklopu Dana Miholja, vjerujemo da će nam iduća godina donijeti povrat u normalu.