DAN ŽENA - U SUZAMA Ivanečki gradonačelnik obišao izbjegle žene i djecu iz Ukrajine Foto: Grad Ivanec

DAN ŽENA - U SUZAMA Ivanečki gradonačelnik obišao izbjegle žene i djecu iz Ukrajine

Varaždinske vijesti | 8.3.2022. u 17:21h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić danas je sa svojim zamjenikom Markom Friščićem i drugim predstavnicima gradske uprave obišao skupinu žena i djece izbjeglih iz Ukrajine, koji su utočište našli u Ivancu.

U svom novouređenom objektu u Rajterovoj ulici (koji je inače bio namijenjen starim i nemoćnih osobama), smještaj im je velikodušno ponudio vlasnik Tomislav Križnjak.

- Potresan je to bio susret. Sam pogled na nevolju ljudi koje je od njihovih supruga, braće, ostarjelih roditelja koji nisu mogli na put, od njihovih škola, vrtića, posla i svakodnevnog života odvojio rat, emotivno je uzdrmao sve nazočne, a naročito pogled na mališane koji jedva da su prohodali - priopćili su iz Grada Ivanca.

ivanec_dan_zena_izbjeglice_ukrajina_08032022_3.jpg

U domu trenutačno boravi sedam žena i sedmero djece školskog uzrasta i mališana iz Kijeva, Odese i Ivano-Frankivska, a očekuje se i dolazak novih izbjeglica.

U ime svih Ivančana dobrodošlicu u Ivanec poželio im je gradonačelnik Milorad Batinić.

- Suosjećamo s vašom tragedijom i sa svime što proživljavaju vaš narod i vaša zemlja. Razumijemo vašu patnju jer i Hrvatska je sama prošla kroz rat, a sjećanja na stradanja i na borbu za neovisnost još su nam itekako živa. Želimo da se u Ivancu osjećate dobrodošlo; na raspolaganju smo vam i obratite nam se za svaku pomoć koju trebate – poručio je gradonačelnik.

Dan žena – u suzama

U povodu Dana žena poklonio im je cvijeće i nešto slatkiša, što su izbjegle žene dočekale sa suzama, sjetivši se vjerojatno nekih sretnijih dana.

ivanec_dan_zena_izbjeglice_ukrajina_08032022_2.jpg

U obilasku se pridružio i njegov zamjenik Marko Friščić, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite, koji je i sam u kasnim noćnim satima zajedno s djelatnicima Crvenog križa osiguravao prihvat izbjeglica i koji koordinira svim akcijama po pitanju prihvata i smještaja izbjeglih građana Ukrajine.

Crveni križ, Hotel Orion, prevoditelji…

Također, pridružili su se i djelatnici Crvenog križa Ivanec, koji za njih vode kontinuiranu i doista angažiranu brigu, od prehrane i svega ostaloga što im je potrebno.

- U tom kontekstu poručujemo građanima da zasad nije potrebno organizirati nikakve samoinicijativne akcije prikupljanja pomoći - napominju iz Grada Ivanca.

Za žene i djecu izbjegle iz Ukrajine osigurana je i liječnička skrb, djeca će biti upućena u školu, razgovara se i o njihovu uključivanju u sportske aktivnosti, ukratko, radi se sve kako bi se što prije uključili u uobičajene životne tokove.

Veliku potporu izbjeglicama daje i hotel Orion, koji im svaki dan dostavlja ručak.

Iz ivanečke gradske uprave zahvaljuju prof. Mirjani Bračko koja je i danas bila na raspolaganju za prevođenje.

Svi koji žele pomoći u davanju svog objekta za prihvat izbjeglica ili na neki drugi način, mole se da svakako kontaktiraju Stožer CZ Grada Ivanca (091 44 04 800/091 44 04 801) ili Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec (781-534).

ivanec_dan_zena_izbjeglice_ukrajina_08032022_1.jpg