DAN POBJEDE Svečano u općini Maruševec, mladi rekreativci biciklima krenuli za Vukovar Foto: Općina Maruševec

DAN POBJEDE Svečano u općini Maruševec, mladi rekreativci biciklima krenuli za Vukovar

Varaždinske vijesti | 5.8.2024. u 12:32h | Objavljeno u Našim krajem

Državni praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slave se u Hrvatskoj 5. kolovoza kao spomen na veliku pobjedu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu

Podizanjem zastava kod Bijelog križa u Maruševcu, Svetom misom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika žrtvama ratova i poraća u ponedjeljak je u jutarnjim satima u Općini Maruševec obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja.

Počast poginulima odali su u Maruševcu brojni građani te predstavnici Općine Maruševec, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnice Maruševec. Svetu misu za sve branitelje u Župnoj crkvi Svetog Jurja u Maruševcu predvodio je župnik Krunoslav Milovec.

Nakon mise, krenuo je mimohod sa svim okupljenima do spomenika uz Župnu crkvu gdje su načelnik Općine Maruševec Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem zapalili svijeće uz položeni vijenac za sve poginule branitelje, zajedno s roditeljima poginulih branitelja, predstavnicima braniteljskih udruga i vatrogascima.

Okupljenima se obratio predsjednik UDVDR – Podružnice Maruševec Tihomir Buden, istaknuvši detalje oslobađanja grada Knina kao i važnost zajedništva hrabrih hrvatskih branitelja od kojih su mnogi položili svoje živote za današnju slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša kazao je kako se danas prisjećamo ponosa i divimo jedinstvu i snazi hrvatskih branitelja koju su pokazali tijekom oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija prije 29 godina, dok se istovremeno u nama javljaju i osjećaji tuge zbog sve krvi koja je prolivena na trnovitom putu stvaranja neovisne i samostalne Hrvatske.

- Neka nas žrtva hrvatskih branitelja, stradalih civila i njihovih obitelji, kao najveći zalog, trajno obvezuju da u slobodi s istim žarom težimo ka zajedništvu, demokratskom razvoju i prosperitetu voljene nam Domovine, te gradimo Hrvatsku i hrvatske gradove i općine kao općine mira, tolerancije i budućnosti – naglasio je načelnik Klapša te okupljenima čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja i 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja.

Obilježavanje u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnice Maruševec nastavilo se prigodnim druženjem branitelja i gostiju u Društvenom domu Maruševec, dok se u poslijepodnevnim satima očekuje dolazak kočija i jahača Udruge Konj moj prijatelj.

Osim u Maruševcu, petu godinu zaredom mladi rekreativci iz naselja Novaki biciklima su se uputili na put dug gotovo 300 kilometara kako bi u gradu Vukovaru obilježili veliku pobjedu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. U Gradu heroju pridružili su im se motociklisti s područja Općine Maruševec.

U nastavku pogledajte fotogaleriju:

Galerija slika