Obilježen Dan oslobađanja vojnih objekata na Ivančici i Dan 2. ivanečke bojne

Grad Ivanec/vv | 20.9.2023. u 10:59h | Objavljeno u Našim krajem

Nove ulice nosit će imena poginulih branitelja

U nazočnosti rodbine poginulih ivanečkih branitelja, velikog broja pripadnika specijalnih postrojbi bivše Općine Ivanec i policajaca koji su 1991. oslobađali Ivančicu, članova 2. ivanečke bojne 104. brigade Hrvatske vojske, UDVDR-a i HVIDR-e Ivanec, vodstva Grada Ivanca na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem i zamjenikom Markom Friščićem, gradskih vijećnika i dr., jučer je kod spomen obilježja poginulim ivanečkim braniteljima obilježena 32. obljetnica oslobađanja vojnih objekata na Ivančici i Dan 2. ivanečke bojne.

Dan_2._ivanecke_bojne6.jpg

Nakon polaganja bijelih ruža i poklona sjenama poginulih, okupljenima se obratio gradonačelnik M. Batinić te poseban pozdrav uputio umirovljenom pukovniku Ivanu Rukljiću, prvom ratnom zapovjedniku 104. brigade i Snježani Hunjet, izaslanici ministra hrvatskih branitelja.

Obnoviti objekt na Ivančici

Tom se prilikom prisjetio rujna 1991., kada je i sam, kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a, bio indirektno uključen u operacije oslobađanja vojnih objekata na Ivančici, koji je tada bio sofisticirani prislušni vojno-komunikacijski centar tzv. bivše JNA.

- Vjerujem da se svi sjećate kako smo bili puni ponosa što možemo stati u obranu svoje domovine. I kako smo, nakon što je dan kasnije u Varaždinu poginuo Ivan Sever Nino, svi ostali bez riječi, puni zebnje, suočeni sa strašnom stvarnošću. Nadam se da ćemo dočekati da se na obljetnicu oslobađanja Ivančice možemo okupiti gore i tamo obilježiti taj dan. Ali ne kod ovakvog, zapuštenog objekta, kakav već desetljećima stoji. Volio bih konačno da se taj objekt riješi i obnovi. Obnovljeni objekt treba biti razlog zbog kojeg je trebala biti vrijedna žrtva Nina, ali i svih ostalih branitelja koji su za ovu zemlju položili živote i dali svoje zdravlje – istaknuo je Batinić

Dan_2._ivanecke_bojne.jpg

- Kad se sjetimo svega što je bilo, toliko poginulih, nestalih i umrlih, vidimo koliko je važno održavati sjećanje i istinu na te dane, kako se činjenice nikad ne bi zaboravile – zaključio je gradonačelnik te svima nazočnima i svim građanima uputio čestitke povodom nekoliko obljetnica i dana koje obilježavamo ovih dana. A to su Dan oslobođenja vojnih objekata na Ivančici, Dan 2. bojne 104. brigade hrvatske vojske i Dan branitelja Varaždinske županije.

Svim poginulima i nestalim vojnim i civilnim žrtvama Domovinskog rata počast je odana i minutom šutnje.

Grudiček: Najljepši je život u slobodnoj domovini

U skladu s tradicijom, druženje branitelja i njihovih gostiju nastavljeno je u društvenom domu Lančić-Knapić, u organizaciji Udruge 104. brigade HV – ZNG Varaždin, Kluba Ivanec i Hrvatskog časničkog zbora Ivanec. U njihovo ime, sve okupljene, a posebno ratnog zapovjednika I. Rukljića, pozdravio je predsjednik Kluba Miljenko Grudiček:

- Danas s tugom i ogorčenjem u javnom prostoru svjedočimo iskrivljavanju istine o Domovinskom ratu i donošenju pojedinih sramotnih sudskih presuda. Boli nas što se u školama premalo uči o Domovinskom ratu, a branitelji se stavljaju na margine društva. Mi, koji smo oslobađali zemlju od četnika i JNA, nikada nećemo dopustiti da se umanjuje ili obezvređuje doprinos hrvatskih branitelja stvaranju slobodne hrvatske države, a na to nas obvezuju žrtva svih onih koji su dali živote za Hrvatsku. Jer najljepši život je život u slobodnoj domovini – naglasio je Grudiček te najavio da će članovi udruge 14. listopada obići pakračko bojište.

Nove ulice nosit će imena poginulih branitelja

Skupu se obratio i gradonačelnik M. Batinić te najavio imenovanje ulica u Ivancu po poginulim braniteljima:

- Uz spomen obilježje u centru Ivanca u čast poginulih branitelja, prijedlog je da ulice u novoj zoni Gmajna nose nazive poginulih branitelja Ivana Severa Nine, Željka Putara Grdaka i Romana Ribića. Također, predlaže se da se u Jerovcu imenuje Društveni centar „Stjepan Vusić“, u Gačicama Društveni centar „Dražen Šešet“, a u Prigorcu Društveni centar "Josip Magaš". Od Mjesnog odbora Radovan pribavit će se mišljenje, odnosno prijedlog buduće ulice ili društvenog centra koji bi se imenovao po Željku Biškupu – izvijestio je Batinić.

Skupu se obratila i Snježana Hunjet, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda:

- Teško je pružiti utjehu obiteljima poginulih branitelja, međutim, kad vidim u kolikom ste se broju okupili, onda je vidljivo koliku podršku imaju od vas. Vojni objekt na Ivančici bio je strateški objekt, vrlo važan za tadašnju JNA i u tadašnjim operacijama potencijalno je moglo biti puno žrtava. Vi ste zaslužni što do toga nije došlo – istaknula je S. Hunjet te svim okupljenim braniteljima poželjela još puno ovakvih obljetnica.