Dan Općine Mali Bukovec umjesto svečanom, obilježen radnom sjednicom Općinskog vijeća Foto: Mali Bukovec

Dan Općine Mali Bukovec umjesto svečanom, obilježen radnom sjednicom Općinskog vijeća

| 5.5.2020. u 12:33h | Objavljeno u Našim krajem

Zbog epidemije koronavirusa i trenutno važećih mjera i preporuka, umjesto svečanom sjednicom, članovi Općinskog vijeća Malog Bukovca Dan Općine, blagdan sv. Florijana, 4. svibnja, obilježili su radno, redovnom sjednicom.

Na sjednici je prihvaćen godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. godinu, koji je planiran na razini od 14.250.000 kuna. Ostvareno je 88,6 % planiranih prihoda ili 12.625.686,02 kuna, dok su rashodi iznosili 12.912.742,09 kuna odnosno 90,6 % od plana. Istaknuto je da su prihodi od poreza na dohodak ostvareni u iznosu od 4.610.895 kuna, odnosno 97,2 % od plana, ali i za 742.718 kuna više nego u 2018. godini, što je bio daljnji trend rasta poreznih prihoda na godišnjoj razini.

Načelnik Darko Marković naglasio je da je 2019. bila rekordna godina po prihodima u Općini Mali Bukovec, ali i po projektima. Podsjetio je na neke te činjenicu da su projekti uspješno prijavljeni na nacionalne i EU natječaje.

– Za drugi dio rekonstrukcije Zdravstvene stanice u Malom Bukovcu iznos od 239.905 kuna stigao je iz proračuna Ministarstva regionalnog razvoja. Sufinanciranje uređenja centra naselja Mali Bukovec u iznosu od 800.000 kuna stiglo je iz proračuna Županijske uprave za ceste Varaždinske županije te kapitalna donacija za rekonstrukciju Društvenog doma u Svetom Petru iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u iznosu od 1.566.918 kuna – izjavio je Marković dodajući da se zaista radi o rekordnoj godini koja će ostati zapamćena u povijesti Općine.

Naglasio je da su za takvu godinu zaslužni i predstavnici izvršne vlasti, zaposlenici Jedinstvenog upravnog odjela Općine te članovi Općinskog vijeća. Dodao je da je realiziran i cijeli niz ostalih, po iznosu manjih, ali jednako važnih projekata.

Dodajmo i da su prihvaćena izvješća o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2019. godinu u iznosu od 559.252,96 kuna te o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, ukupno 4.673.314,61 kunu, od čega 2,8 milijuna za rekonstrukciju NC047 Novo Selo Podravsko te 1,5 milijuna za rekonstrukciju raskrižja županijske i lokalne ceste u centru naselja Mali Bukovec.

U izvješću o izvršenju Plana djelovanja Općine Mali Bukovec u području prirodnih nepogoda istaknuto je da u 2019. godini nisu proglašene prirodne nepogode, odnosno nije bilo potrebe za donošenjem odluka o proglašenju istih.

– Ovog trenutka moguće je utvrditi kako je postotak osiguranja imovine, posebice u poljoprivredi, iznimno malen. Potrebno je u većoj mjeri osiguravati imovinu, što bi u konačnici imalo pozitivne učinke na gospodarstvo jer pomoć iz državnog proračuna nije dostatna za pokriće eventualno nastalih šteta, a posebice za stabiliziranje poslovanja oštećenika koji se bavi određenom gospodarskom djelatnošću – istaknuo je Marković.

Vijećnici u Malom Bukovcu prihvatili su izvješća za 2019. godinu davatelja javnih usluga Varkoma i Čistoće te donijeli odluku da se Općina Mali Bukovec, kao članica LAG-a Izvor, prijavi na nedavno raspisani natječaj LAG-a, u koji se mogu uklopiti i troškovi za hortikulturno uređenje groblja.

Vijeće je odlučilo i da će se s 50 % sufinancirati priključci na vodoopskrbnu mrežu svim domaćinstvima na području Općine Mali Bukovec, čime bi se olakšalo svim mještanima priključivanje na vodoopskrbni sustav, a time i stekli preduvjeti za uspostavu kanalizacije na području općine.

U vrijeme epidemije koronavirusa Općinsko vijeće Malog Bukovca prihvatilo je prijedlog načelnika Markovića te donijelo odluku da se poslovnim subjektima kojima je zbog koronavirusa puno poslovanje bilo onemogućeno, pomogne plaćanjem kvartalnog dijela komunalne i naknade za uređenja voda iz Proračuna Općine. Takva odluka je donijeta kako bi im se olakšalo premošćivanje razdoblja u kojem ne rade punim kapacitetima.

– Odlukom je određena isplata kvartalnog zaduženja za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda iz Proračuna Općine za dva frizerska obrta, dva ugostiteljska obrta, tvrtku Galko te pet cvjećarskih OPG-ova s područja Općine Mali Bukovec – zaključio je načelnik.

Osim toga, donijeta je i odluka da će tvrtkama, koje će preko Garancijske agencije Varaždinske županije zatražiti i dobiti kreditna sredstva za likvidnost, Općina Mali Bukovec u potpunosti financirati iznos za kamate.

Inače, na radnoj sjednici minutom šutnje odana je počast svim preminulim mještanima Općine Mali Bukovec te stradalim hrvatskim braniteljima, dok je sama sjednica održana prema svim preporukama i higijensko-epidemiološkim mjerama nadležnih stožera.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci