Za Dan muzeja dvije radionice u Ivancu: psihologinje Zrinke Sever i umjetnice Lare Petak

Grad Ivanec/vv | 18.5.2023. u 09:46h | Objavljeno u Našim krajem

Muzej planinarstva Ivanec i ove se godine uključuje u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Sukladno ovogodišnjoj temi manifestacije "Muzeji, održivost i dobrobit" u muzejskoj dvorani održat će se dvije radionice, obje usmjerene na pozitivan utjecaj muzeja, umjetnosti i prirode na mentalno zdravlje čovjeka.

Prva radionica održat će se na sam Dan muzeja, u četvrtak, 18. svibnja s početkom u 18 sati u Muzeju planinarstva. Radionicu naslovljenu "Prohodajmo svjesno po planini đir, osvojimo hrabro svoj unutarnji mir!" vodit će Zrinka Sever, psihologinja Centra PSIVA Ivanec. Ulazak je slobodan za sve zainteresirane, uključite se!

11148.jpg

- Budući da će se radionica odvijati u Muzeju planinarstva, povezat ćemo temu usredotočene svjesnosti s boravkom na planini te iskusiti i naučiti vježbu kojom možemo dobrobiti boravka u planini iskoristiti i kada smo daleko od nje – poručuje Z. Sever, inače aktivna planinarka na omiljenim planinama Ivanščici i Ravnoj gori.

Drugi dio programa održat će se u suradnji s ivanečkom Osnovnom školom Ivana Kukuljevića Sakcinskog i učiteljicom povijesti Suzanom Jagić, u sklopu školskog projekta „Moj grad u muzeju“.

Tim povodom Muzej planinarstva ugostit će mladu umjetnicu Laru Petak, koja će govoriti o pozitivnim učincima slikarstva na raspoloženje i zdravlje djece, mladih i odraslih.

11147.jpg

Lara je bivša učenica OŠ Ivanec, a slikarstvom se bavi od svoje dvanaeste godine. Do sada je imala nekoliko grupnih i jednu samostalnu izložbu.

Za učenike Lara priprema i umjetničku radionicu 19. svibnja, na kojoj će im prenijeti svoja iskustva u slikanju, dok će i oni sami imati priliku da kroz vlastite uratke doživje dobrobiti umjetničkog stvaranja.

Nositelj obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj je Muzejski dokumentacijski centar, a program Muzeja planinarstva osmislila je povjesničarka Ana Škriljevečki.