Čuvari baštine i starina: Ivanečki klub kolekcionara slavi 20 godina!

vv | 28.3.2023. u 19:40h | Objavljeno u Našim krajem

Skupština Ivanečkog kluba kolekcionara: Događanja u 2023. godini bit će posvećena 20. obljetnici osnivanja

U prostoru Etno sela Grešna pilnica u Klenovniku, Ivanečki klub kolekcionara održao je redovnu godišnju Izvještajnu skupštinu, kojoj je od 25 članova nazočilo njih 18-ero, a kao gošća Ana Škriljevečki iz Muzeja planinarstva Ivanec.

Pred sam njezin početak Darko Foder pročitao je svoju pjesmu „Kolekcionar“, da bi po izboru zapisničara i dva ovjeritelja bio nastavljen službeni dio Skupštine.

kolekcionari_ivanec_41.jpg

Izvješće o radu u protekloj godini podnio je tajnik Mirko Vuk, a uz redovite sastanke koji se održavaju jednom mjesečno, izdvajamo brojne izložbe koje su članovi Kluba priredili prošle godine.

Tako su u izlogu Chibo centra u Ivancu svoje eksponate iz etno zbirki vezanih uz tradiciju našega kraja izlagali Mirjana Posavec i učenička zadruga Korpica iz Kamenice, Ljudvek Cikač, Đurđica Levanić, Marija Putar Novoselec, Mirko Vuk te Danica Mesec i Vesna Štruklec.

Klub je svojim izložbama prošle godine organizirano sudjelovao u sklopu Noći muzeja u Muzeju planinarstva Ivancu i etno selu Grešna pilnica u Klenovniku. A predstavio se izlošcima svojih članova i u Kamenoj Gorici u sklopu manifestacije „Vilinsko igrišče“.

U segmentu izdavaštva u prošloj je godini u prigodi obilježavanja 160. obljetnice rođenja Nikole Fallera inicirana izrada poštanskog žiga, a tom su prigodom tiskane i omotnica s prilogom o Nikoli Falleru, što je bilo zapaženo od uredništva Kvizorame koja je u dva broja hrvatsku javnost informirala o aktivnostima IKK-a i ovoj obljetnici.

>> Promocija novog broja Ivanečke škrinjice: Od foringa i foringaša do Bedijenskog rječnika

>> Dalmatinci nigdje ne odustaju od svojih riječi, ne mareći razumije li ih se. A mi?

Glavni projekt bio je izdavanje 14. broja publikacije Ivanečka škrinjica, koji je izazvao veliki interes javnosti, a službeno predstavljen krajem godine u Muzeju planinarstva u Ivancu.

Daljnji tijek Skupštine bilo je podnošenje Financijskog izvješća koje je podnio blagajnik Boris Krznar te Financijskog plana i Programa rada koje je predložio Darko Foder, prilikom čega je istaknuto kako će aktivnosti u ovoj godini biti u znaku obilježavanja 20. obljetnice osnivanja Ivanečkog kluba kolekcionara, koja će 28. ožujka biti obilježena i prigodnim poštanskim žigom na Pošti Ivanec, kuvertom i razglednicom.

Obljetnicu IKK planira obilježiti izložbom u Muzeju Planinarstva u Ivancu kojom će se dati presjek aktivnosti udruge u posljednjih 20 godina.

Počelo je i prikupljanje autorskih materijala za jubilarni, 15. broj Ivanečke škrinjice, koji će biti objavljen iduće godine, a došlo je do promjene u uredništvu Ivanečke škrinjice te će umjesto Zdenka Đule, koji je odstupio na vlastiti zahtjev, novi član uredništva biti Ljudvek Cikač. Skupština je prihvatila sva izvješća. U daljnjem tijeku Skupštine jednoglasnom odlukom u udrugu je primljena nova članica Nevenka Eršegović.

Promocija rada Kluba, koja bi privukla nove članove, neovisno o dobi, bit će jedan od prioriteta u tekućoj godini, a iz rasprave izdvajaju iniciranje bolje suradnje Kluba, Grada Ivanca, Turističke zajednice Grada Ivanca i Muzeja planinarstva Ivanec. Istaknut je veliki izložbeni potencijal članova Kluba, koji bi kao takav, trebao i mogao biti jedan od nositelja kulturnog života, te značajan dio turističke ponude Grada Ivanca, za što je nužna suradnja s navedenim gradskim institucijama. Sukladno tome, predsjednik je izvijestio da je dogovoren sastanak predsjedništva Kluba i Turističke zajednice Grada Ivanca na kojemu bi se dogovorile osnovne smjernice suradnje.

Na kraju sjednice predsjednik Foder je, povodom 20. godišnjice osnivanja Ivanečkog kluba kolekcionara, uz prigodnu čestitku, izrazio zahvalu svim sadašnjim i bivšim članovima na doprinosu u radu, te nazočnim članovima uručio Prigodni list tiskan prigodom 20. obljetnice IKK-a.