Članovi Vatrogasne zajednice općine Cestica u Lovrečanu proslavili blagdan Svetog Florijana

Varaždinske vijesti | 10.5.2024. u 10:29h | Objavljeno u Našim krajem

Na području općine Cestica danas djeluje šest vatrogasnih društava, a to su DVD Gornje Vratno, Križovljan Cestica, Virje Križovljansko, Babinec, Lovrečan Dubrava i Gradišće.

Uz kontinuiranu brigu o uvježbavanju vatrogasnih postrojbi za zaštitu od požara i pomoći ljudima u spašavanju imovine, vatrogasci vode brigu i o nabavci potrebne opreme i vlastitom osposobljavanju i školovanju, kao i o održavaju zgrada i imovine koja se desetljećima stvarala i prenosila s generacije na generaciju.

Od 1993. godine, nakon formiranja Općine Cestica, rad cestičkih vatrogasnih društava objedinjen je u Vatrogasnoj zajednici općine Cestica, a jedna od značajki Zajednice je i organizacija svih aktivnosti vezanih uz rad vatrogastva među koje je i zajednička organizacija proslave Svetog Florijana, zaštitnika vatrogastva.

Od osnutka Zajednice proslava blagdana Svetog Florijana, koji se slavi 4. svibnja, organizira se na najbližu nedjelju, a svake godine domaćin proslave je drugo vatrogasno društvo.

Tako su cestički vatrogasci blagdan svog zaštitnika ove godine proslavili u nedjelju 5. svibnja 2024. godine, a domaćin proslave bio je DVD Lovrečan Dubrava.

Okupljanje vatrogasaca u svečanim odorama započelo je ujutro u 08,30, a pola sata kasnije postrojavanje je izvršio Milenko Biškup, vatrogasni zapovjednik VZO Cestica.

Nakon intoniranja hrvatske i vatrogasne himne, okupljenim vatrogascima čestitku je uputio načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj i predsjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica Darko Majhen, a potom se u svečanom ešalonu, uz pratnju limene glazbe krenulo do kapele Svetog Lovre koja je povrh samog naselja.

Od pet crkava i kapela na području općine Cestica, kapela Svetog Lovre jedini je crkveni objekt u kojem se nalazi i kip Sv. Florijana ( kip Sv. Florijana nalazi se na glavnom oltaru, drugi sa zapadne strane oltara Svetog Lovre op ft), a u najstarijoj cestičkoj crkvi misu je za preminule vatrogasce i ostale pokojnike s početkom u 9,30 predvodio i prigodnu propovijed održao vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik.

Misna čitanja i molitvu vjernih pročitala je Nadica Županić, a svečanom ozračju doprinijeli su i domaći pjevači koje je na orguljama pratio Marijan Županić.

Nakon bogoslužja pred ulazom u kapelu snimljena je zajednička fotografija, a potom je, pred polazak u dolinu, vatrogasce počastilo osoblje Izletišta Županić iz Lovrečan Brega.

Po spuštanju s brda i pospreme zastava druženje je nastavljeno u dvorani vatrogasnog doma. Na početku druženja uručena su uvjerenja o završnom osposobljavanju za vatrogasna zvanja koja su uručili zapovjednik Milenko Biškup i predsjednik VZO Cestica Darko Majhen.

Od vatrogasne zajednice Varaždinske županije uvjerenje za vatrogasca primio je Marko Veršić, a od strane Hrvatske vatrogasne zajednice uvjerenje o osposobljenosti za prijevoz i rad s helikopterom na vatrogasnim intervencijama dobio je Mladen Dobrotić iz DVD-a Babinec.