"Čitanje na kotačima" u N. Marofu i B. Humu: Stigla informatička oprema za bibliokombi

Varaždinske vijesti | 18.12.2022. u 15:00h | Objavljeno u Našim krajem

U Gradsku knjižnicu i čitaonicu Novi Marof stigla je informatička oprema koja će biti sastavni dio biblio-kombija čiji se početak vožnje očekuje od travnja iduće godine.

Riječ je o cijeloj opremi koja je potrebna za rad pokretne knjižnice – laptop opremljen najnovijim operativnim sustavom, bar kod čitač, termalni pisač te multifunkcionalni printer. Istraživanja pokazuju da više od 70% stanovnika Varaždinske županije iz ranjivih skupina ne koristi javne usluge ili to netko drugi radi za njih, a ovim će se projektom omogućiti korisnicima uključivanje u svijet digitalne tehnologije gotovo na kućnom pragu.

Nabavom bibliokombija povećat će se dostupnost knjiga i čitalačkih programa ranjivim i teritorijalno izoliranim osobama u naseljima Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum. Usluga bibliokombija bit će dostupna korisnicima jedanput tjedno, ukupno 30 sati tjedno, na 8 stajališta dnevno.

Ruta za bibliokombi ići će preko naselja Možđenec, Sudovec, Ključ, Orehovec, Oštrice, Presečno, od Remetinca pa kroz Belski dol do Podruta i natrag prema Novom Marofu kroz Jelenšćak, Makojišće Donje, Topličicu i Madžarevo. Također, kombi će ići i kroz naselja u sastavu Općine Breznički Hum: Butkovec, Krščenovec, Šćepanje, Radešić i Paku te natrag do knjižnice u Marofu.

Stanice bibliokombija će se pretežito nalaziti u blizini škola, vrtića i društvenih domova, a ponegdje i u blizini autobusnih stajališta.

Kako bi se promovirale čitalačke aktivnosti i događanja, u sklopu pokretne knjižnice provodit će se i promotivni programi za djecu i mlade, sve u sklopu projekta "Čitanje na kotačima". Trenutno knjižnica provodi radionice za osobe starije životne dobi pod nazivom "Stranice sjećanja", a uskoro kreću i radionice "Kreativno pisanje".

Citanje_na_kotacima_bibliokombi_17122022.jpg