Čiselsko proščenje v Remetincu uz bogat program i koncert Zlatka Pejakovića

Varaždinske vijesti | 1.10.2024. u 10:27h | Objavljeno u Našim krajem

"Čiselsko prošćenje v Remetincu" tradicionalna je vjerska manifestacija koja se održava prvi vikend u listopadu te osim hodočašća štovatelja Majke Božje Čiselske u Remetinec u Crkvu Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice, uključuje i kulturne i zabavne sadržaje.

Vjerski dio manifestacije započinje trodnevnicom u četvrtak 03. listopada, kada misu u 18.00 sati predvodi vlč. Lovro Biškup, novi župnik u Remetincu. U petak, 04. listopada, misno slavlje održava se u 18.00 sati, a koje također predvodi vlč. Lovro Biškup.

Subota, 05. listopada, tradicionalno je rezervirana za misu koju će svojom prisutnošću uveličati KUD Remetinec sa svojim gostima - sudionicima smotre folklora u sklopu Čiselskog prošćenja. Misa počinje u 16.30 sati nakon mimohoda kulturno – umjetničkih društava, a predvodi ju župnik vlč. Lovro Cindori. Nakon mise započinje kulturno-zabavni program u šatoru pokraj društvenog doma. U 18:00 sati započet će smotra folklora na kojoj će se predstaviti KUD Remetinec, KUD Marof i KUD Elizabeta Jalžabet.

Ciselsko_-_smotra.jpg

Nakon smotre nastavlja se zabavni dio programa uz grupu Eliksir i koncert Zlatka Pejakovića.

Ulaz na koncert je besplatan.

Ciselsko_proscenje_Zlatko_Pejakovic.jpg

Centralni dio manifestacije je svakako nedjelja, 06. listopada kada u 07:00 sati počinje natjecanje u kuhanju koltovine - “Kotlovinijada” u organizaciji Športskog društva Remetinec. Natječe se 25 ekipa, a njihove će kotlovine ocjenjivati poznati kuhar Tomislav Špiček uz dva domaća suca, također, velike kulinarske nade.

Ciselsko_Tomislav_Spicek.jpg

Jutarnja misa počinje u 08:00 sati, a predvodi ju domaćin, velečasni Lovro Biškup koji će i nakon mise u 09:00 sati, u šatoru blagosloviti i otvoriti tradicionalni Remečki sejem. Predstavit će se dvadesetak izlagača koji se već dugi niz godina rado odazivaju na poziv KUD-a Remetinec i nude svoje domaće proizvode i rukotvorine.

Ciselsko_Remecki_sejem.jpg

U 11:00 sati započinje svečana koncelebrirana sveta misa koju predvodi mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, a u sklopu koje će službeno i svečano uvesti novog župnika vlč. Lovru Biškupa u službu, nakon župništva vlč. Josipa Pavleka koji je umirovljen poslije 21 godinu služenja na remečkoj župi.

Nakon svečane mise, u 12:00 sati završava i natjecanje u kuhanju kotlovine, a po bodovanju slijedi besplatna podjela gostima i proglašenje pobjednika.

Cijeli prijepodnevni program vodit će dobro poznati DJ Cromadda.

KUD Remetinec za nedjelju je organizirao i Dječju smotru folklora koja započinje u 16.00 sati. Nakon smotre posjetitelje zabavlja grupa Pandora, a od 21 sat slijedi i bogata tombola. Uz Župu Remetinec kao nositelja vjerskog programa, organizatori programa su KUD Remetinec i ŠD Remetinec, uz potporu Grada Novog Marofa i Turističke zajednice Grada Novog Marofa.