Čiselsko prošćenje v Remetincu od 4. listopada uz smotru folklora i Remečki sejem

J.Š./Varaždinske vijesti | 3.10.2018. u 19:23h | Objavljeno u Našim krajem

Tradicionalna vjerska manifestacija Čiselsko prošćenje v Remetincu koja se održava prvi vikend u listopadu te osim hodočašća štovatelja Majke Božje Čiselske u Remetinec u Crkvu Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice, uključuje kulturne i zabavne sadržaje, započinje trodnevnicom u četvrtak, 4. listopada.

Tog će dana misu u 18 sati predvodi prečasni Zoran Gložinić župnik iz Ivanca sa župnim zborom. U petak 5. listopada misno slavlje nastavlja se svetom misom u 18 sati koju predvodi Branko Horvat, župni Vikar iz Lepoglave sa svojim mladima. Subota, 6. listopada rezervirana je za misu koju će svojom prisutnošću uveličati KUD Remetinec sa svojim gostima - sudionicima smotre folklora u sklopu Čiselskog prošćenja. Misa započinje nakon mimohoda u 17 sati, a predvodi ju vicerektor prečasni Ivica Cujzek iz Nadbiskupsko bogoslovnog sjemeništa. Nakon mise u 18 sati započet će i smotra folklora u šatoru pored društvenog doma u kojoj će uz domaćine KUD Remetinec, nastupiti KUD „Frankopan“ iz Bosiljeva, KUD „Benedikt“ iz Svibovca Podravskog, Udruga „Potkalnički plemenitaši“ s plesnom skupinom „Sidonija“ , KUD „Kloštar“ iz Kloštar Ivanića, KUD „Marof“ iz Novog Marofa i KUD „Lovro Ježek“ iz Marije Bistrice. Nakon smotre nastavlja se zabavni dio programa uz „Prve Srakarske tamburaše“, a nakon njih publiku će do dugo u noć zabavljati TS Begini.

Centralni dio manifestacije je svakako nedjelja 7. listopada koji će započeti jutarnjom misom u 8 sati, a nakon koje će se u 9 sati pod šatorom otvoriti Remečki sejem kojeg će blagosloviti vlč. Josip Pavlek. Na Sejmu će 30-ak izlagača predstaviti svoje proizvode dok će u 11 sati započeti svečana misa koju će predvoditi msgr. Josip Mrzljak – biskup Varaždinske biskupije.

KUD Remetinec za nedjelju je organizirao i Dječju smotru folklora koja započinje u 16 sati , a nastupaju KUD „Martijanec“ iz Martijanca, KUD „Ježek“ iz Beretinca, KUD „Toplice“ iz Varaždinskih Toplica , KUD „Mak“ iz Trnovca i DFD „Sončece“ iz Varaždina . Kako bi nedjelja završila u veselom tonu za zabavu su dalje zadužene domaće snage iz TS „Terca“ dok KUD Remetinec tradicionalno priprema i bogatu tombolu.

Uz Župu Remetinec kao nosioca vjerskog programa, ovu manifestaciju „nosi“ već dugi niz godina KUD Remetinec koji se svojski trudi svojim sumještanima i njihovom gostima ponuditi zaokruženo događanje u kulturnom i zabavnom dijelu, a uz potporu Grada Novog Marofa i Turističke zajednice Grada Novog Marofa.

01_-_plakat_čiselsko_proščenje_ispravak.jpg