Bruno Hranić: Smanjit ćemo promet kroz gusto naseljeno područje Foto: Općina Vidovec

Bruno Hranić: Smanjit ćemo promet kroz gusto naseljeno područje

VV | 4.6.2020. u 13:45h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Nakon godina priprema u fazi projektiranja su tri prometna projekta koja će doprinijeti rasterećenju državne ceste kroz Općinu Vidovec.

S posljednjim informacijama o izgradnji dvaju kružnih tokova i brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina načelnika Općine Vidovec Brunu Hranića i predsjednika Općinskog vijeća Zdravka Pizeka upoznao je rukovoditelj Poslovne jedinice Varaždin Hrvatskih cesta Davor Bobičanec.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije i podnošenje zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole za rekonstrukciju raskrižja državne ceste DC35 (Ulica Stjepana Radića), postojeće lokalne ceste i planirane nerazvrstane ceste prema stambenoj zoni u naselju Vidovec. Gradit će se kružni tok.

– Također je podnijet zahtjev za lokacijsku dozvolu i trenutno se izrađuju glavni projekti za rekonstrukciju raskrižja državne ceste DC2, odnosno jugozapadne obilaznice grada Varaždina, Ulice braće Radić prema Varaždinu i državne ceste DC35 prema Nedeljancu i Vidovcu. Postojeće semaforizirano raskrižje rekonstruirat će se u rotor – najavio je Bobičanec.

Najveći projekt je izgradnja brza cesta Varaždin – Ivanec – Krapina, dionica Varaždin – Ivanec od 14,5 km i Ivanec – Lepoglava od 7 km, što je u fazi projektiranja, a lokacijska dozvola za tu brzu cestu je izdana. Brza cesta ide od varaždinske obilaznice kod Poljane Biškupečke, sjeverno od naselja Tužno i Črešnjevo, pokraj Cerja Tužnog i Stažnjevca, sjeverno od Ivanca do Lepoglave. Trasa ide kroz južni dio općine Vidovec uz prugu Varaždin – Lepoglava, a čvor za uključivanje na brzu cestu će biti kod naselja Tužno.

Načelnik Hranić naglasio je da se već niz godina radi na ova tri projekta.

– Oni su važni za našu općinu, prvenstveno zbog prometne opterećenosti državne ceste DC35, pogotovo sada kada se radi aglomeracija. Promet ćemo rasteretiti s kružnim tokovima. Do velikih problema dolazi pogotovo na izlasku iz naše općine. Na ulazu u grad Varaždin postavljeni su semafori, ali kružnim tokom ubrzat će se protok prometa. A kružni tok kojeg gradimo u Vidovcu bitan je za regulaciju prometa, ali i za našu novu stambeno-poslovnu koja će imat ulaz s rotora – rekao je Hranić te dodao da važnost brze ceste svi razumiju.

– Smanjit će se promet kroz gusto naseljeno područje općine, a promet će se ubrzati na potezu Varaždin – Ivanec – Lepoglava. Ovim putem zahvaljujem Hrvatskim cestama, predsjedniku Uprave Josip Škoriću i voditelju varaždinske ispostave Davoru Bobičancu, što smo nakon nekoliko godina pripreme projekata došli do finalne faze projektiranja i ishođenja dozvola – kazao je načelnik Općine Vidovec.

– Nakon desetljeća razgovora oko brze ceste projekt napokon pokrenut zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i njegovom programu ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske. Unatoč pustim pričama da je sjever Hrvatske zapostavljen, uz 2 milijarde kuna koje su došle u Varaždinsku županiju, ovi projekti su dokaz da središnja državna vlast uvažava zahtjeve lokalnih sredina – zaključio je Hranić.

Osim ovih projektiranja, trenutno se na području Općine Vidovec provodi projekt Aglomeracije Varaždin pa se kanalizacija radi i u sklopu državne ceste DC35 koja će se potom obnoviti novom kolničkom konstrukcijom. Iz Općine Vidovec i Hrvatskih cesta sudionike u prometu mole za strpljenje tijekom radova.

thumbnail.jpg

thumbnail_4.jpg

thumbnail_3.jpg

thumbnail_2.jpg