Načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić (treći s lijeva) na skupu u Švedskoj

Breznički Hum u švedskom Norrköpingu na Transnacionalnom mitingu o migrantima

| 19.9.2018. u 16:46h | Objavljeno u Našim krajem

Sudionici sedam europskih država među kojima i Hrvatske, koji već dvije godine razmatraju pitanja vezana uz migrantsku politiku i milijune izbjeglica sa srednjega istoka, sastali su se prošli tjedan u švedskom gradu Norrköpingu na 7. Transnacionalnom mitingu "Europa za građane", gdje su raspravljali o demokratskom angažmanu i civilnom sudjelovanju u sklopu Projekta React.

U Švedsku su pristigli dan poslije njihovih parlamentarnih izbora na kojima je prvi puta u povijesti ove visoko razvijene europske zemlje pobijedila progresivna desnica, inače nesklona milijunskim migrantima.

Reaktiviranje europskog državljanstva s mrežom inkluzivnih gradova - bio je naziv središnje teme predavanja i rasprave, koja je zahvaljujući švedskome iskustvu s izbjeglicama predstavila doista kompetentne i vrijedne rezultate. O migrantskoj je politici i primjerima dobre prakse u Švedskoj govorio je prof dr Magnus Dahlstedt, svjetski stručnjak za ovu temu sa linkopinškog Sveučilišta.

On je povukao paralele između aktualnih događaja s negativnim društvenim konotacijama i rezultatima najnovijih parlamentarnih izbora netom održanih u Švedskoj, na kojima je gotovo izjednačen omjer između dosadašnjih socijaldemokrata i progresivne desnice, koja nipošto ne želi migrante u svoj državi.

Osim Grka, Albanaca, Talijana, Francuza, Belgijanaca i domaćina Šveđana, svoj doprinos ovoj temi već godinama pa tako i ovaj puta dala je i Hrvatska, čiji su predstavnici iz općina Gornja Rijeka i Breznički Hum također sudjelovali u radu.

Načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić ističe kakopunopravno i aktivno sudjeluju u projektu koji za cilj ima vidjeti kakva je situacija u zemljama Europske Unije, te koja su potencijalna rješenja njihovih problema temeljena na primjerima dobre prakse.

- Hrvatska nema jako veliko iskustvo s time kao primjerice ostale zemlje sudionice, ali i naše viđenje stvari i problema itekako se vrednuje na razini Europske Unije - ističe Hegedić i dodaje kako sada React projekt ulazi u završnu fazu tako da sudionike još očekuje posljednji dio sudjelovanja krajem studenog ove godine, kada će u Europskom parlamentu u Bruxellesu pred Europskom Komisijom zajedno s partnerima prikazati rezultate Projekta, čime će Projekt završiti.

- Ideja je da se poštuju dobar odaziv i dobre kritike od strane kontrole Europske komisije, pa će sukladno tim rezultatima možda biti određen i nastavak Projekta s obzirom na to da se ovdje dosita radi o jednoj od najaktualnijih tema kojima se susreće i bavi moderna Europa - zaključio je načelnik Hegedić.