BREZNIČKI HUM U sklopu projekta "Čitanje na kotačima" radionice "Stranice sjećanja" Foto: Ilustracija/Općina Breznički Hum

BREZNIČKI HUM U sklopu projekta "Čitanje na kotačima" radionice "Stranice sjećanja"

VV | 6.10.2022. u 15:00h | Objavljeno u Našim krajem

Ukupno 64 radionice "Stranice sjećanja“ provodit će se u Domu za starije i nemoćne osobe "Dragica” u Možđencu i u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin” u Novom Marofu, a namijenjene su osobama starijim od 54 godine, ali i drugim zainteresiranima.

Radionice predstavljaju praktični dio provedbe projekta "Čitanje na kotačima”, kojeg Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof provodi u suradnji s partnerima Gradom Novi Marof i Općinom Breznički Hum s ciljem temeljitoga obnavljanja čitateljske publike svoga područja. Planira se provedba dviju ili triju radionica tjedno, ukupnoga trajanja od po sat vremena u Domu za starije i nemoćne osobe "Dragica” te jedna do dvije radionice tjedno u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin”.

20220915_122422_1_2.jpg

Tako će se s korisnicima radionice provoditi aktivnosti kolektivnog čitanja na glas s popratnim interaktivnim i izvedbenim zadacima, a literatura koja se odabire koristi se kao polazište za razgovore s korisnicima o njihovim osobnim pričama i sjećanjima, s naglaskom na ona koja se vežu za neformalna i formalna mjesta u gradu ili općini.

- Želja je čitanjem potaknuti korisnike da i sami posegnu za svojim pričama te odgovarati temama iz literature s kojima se oni mogu poistovjetiti i koje ističu relevantnost njihovih iskustava. Kroz radionicu će se mapirati mjesta sjećanja i oformiti vizura starijeg stanovništva na lokalitete oko njih, pri čemu će se koristiti književna građa kao inspiracija i sredstvo stvaranja povjerenja te sigurnog mjesta za dijeljenje i komunikaciju. Uz to će sudionici, simulirajući formate čitane građe uz pomoć voditelja radionice, pisati vlastite memoare, misli i dnevnike o životnim iskustvima za koja žele da ostanu zapisana u povijesti - ističu iz Općine Breznički Hum.

20220915_122300_1_1.jpg

Svi zainteresirani za sudjelovanje u radionicama mogu se prijaviti u novomarofskoj knjižnici osobno ili pozivom na broj 042/611-234, gdje ujedno mogu dobiti sve potrebne informacije.

Lenta_EU_vidljivosti_2.jpg