Načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić (četvrti s lijeva) potpisao je ugovor u suradnji

Breznički Hum u Rumunjskoj sudjelovao u još jednom europskom projektu

| 29.5.2018. u 11:30h | Objavljeno u Našim krajem

Boraveći u četverodnevnom posjetu središnjoj Rumunjskoj, u mjestu Joseni u regiji Harghita, u sklopu europskog projekta Europa za građane, nazvanog Lokalne vrijednosti - Europske vrijednosti, hrvatski sudionici projekta iz općine Breznički Hum predstavili su svoju tradiciju i kulturu te domaćine i njihove goste upoznali s osnovnim karakteristikama općine i njenih žitelja.

Na projektu je uz Hrvatsku sudjelovalo ukupno osam regija - tri Mađarske, po jedna Slovačka, Poljska i Srpska, kojima je zajedničko mađarsko porijeklo, te talijanska. Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić tom je prilikom potpisao zajednički memorandum o dogoročnoj suradnji općina sudionica u Projektu.

- Naučili smo mnogo od tamošnjih skromnih i dobrih ljudi kojima, čini se, rumunjska politika baš i nije previše naklonjena, s obzirom da je to pokrajina s oko 90 posto rumunjskih Mađara, kojima stoljetna tradicija nameće mađarski ponos - rekao je načelnik Hegedić.

Dodaje kako je iskustvo boravka u Rumunjskoj u sklopu najnovijega europskog projekta, neprocijenjivo te očekuje buduću suradnju s općinom Joseni. Riječ je o općini u kojoj živi 6 tisuća stanovnika mađarskoga podrijetla u županiji Harghita u Transilvaniji, gdje je poljoprivreda osnovna djelatnost.

Bogatiji iskustvom, novim poznanstvima i pozitivnim dojmovima, već početkom idućeg tjedna predstavnici Brezničkog Huma putuju u Albaniju gdje će u Draču boraviti u sklopu još jednog europskog projekta s temom o migrantskoj politici i izbjegličkoj krizi u Europi.