Breznički Hum u React projektu: U Albaniji o integraciji migranata Foto: Općina Breznički Hum

Breznički Hum u React projektu: U Albaniji o integraciji migranata

Varaždinske vijesti | 13.6.2018. u 10:03h | Objavljeno u Našim krajem

Intenzitet sudjelovanja u europskom projektu "React - Europa za građane" ovaj je put Općini Breznički Hum osigurao četverodnevni boravak na zapadnoj obali Albanije.

Drugi najveći grad poslije Tirane - Durres ili Drač, kako ga nazivaju Slaveni, okupio je sudionike projekta iz Švedske, Francuske, Italije, Grčke, Hrvatske i zemlje domaćina, s ciljem razmjene informacija i uvida u proces odgoja i obrazovanja maloljetnih migranata na njihovu putu prema "obećanoj Europi".

Općina Breznički Hum za ovu je priliku pripremila prezentaciju Integracije maloljetnih migranata u obrazovni sistem Republike Hrvatske, čime je izazvala punu pozornost sudionika projekta na tamošnjem Sveučilištu za vanjsku politiku Aleksander Moisiu, čemu su nazočili i studenti završne godine ovoga fakulteta.

- Kao predstavnici Hrvatske u ovom projektu zajedno sudjelujemo sa susjednom općinom Gornja Rijeka, predstavljajući male općine koje nisu izravno zahvaćene migrantskim valom - rekao je načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić i dodao da se uključuju u takvu edukaciju kako bi u slučaju potrebe bili senzibilizrani i spremni promptno reagirati.

Na putu za Albaniju, delegacija Općine Breznički Hum prošla je južnu cestovnu trasu preko Dubrovnika i bokokotorskog zaljeva do odredišta luke Durres, a na putu natrag uzduž Crne Gore te Bosne i Hercegovine, kroz Podgoricu i Sarajevo, zaokruživši cestom više od 2.000 kilometara.

Sljedeće odredište sudionika ovog europskog projekta švedski je grad Norkkoping nedaleko Stockholma, gdje će projektu React biti baza u rujnu ove godine.

breznicki_hum_albanija_1_Muzej.jpg

breznicki_hum_albanija_2_Sudionici_React_projekta.jpg

breznicki_hum_albanija_3_Aleksander_Moisiu_Universitet.jpg

breznicki_hum_albanija_4.jpg