Breznički Hum pomaže stradaloj Baniji: Konvoj pomoći iz Slovenije i Austrije

VV | 6.1.2021. u 16:02h | Objavljeno u Našim krajem

Mještani općine Breznički Hum proteklih su dana sudjelovali u pomaganju stradalima u razornom potresu koji je pogodio šire područje Banije. Obzirom da vatrogasci imaju kontakte s društvima stradalog područja, članovi DVD-a Šćepanje organizirano su otišli na pogođeno područje sanirati porušena krovišta i uklanjati oštećene dimnjake.

- Općina je odmah putem svoga Crvenog križa pristupila prikupljanju humanitarne pomoći tako da je zahvaljujući našim ljudima dobre volje i vatrogascima prikupljeno nekoliko kombija robe koja je dostavljena potrebitima – istaknuo je načelnik Zoran Hegedić dodavši kako su prikupljanju pomoći stradalima doprinijela djeca i zaposlenici dječje igraonice Čarobna šuma.

- Deset naših vatrogasaca iz DVD-a Šćepanje u dva dana boravka na pogođenom području Banije uspješno je obnovilo krovišta na kućama i saniralo štete nastale od urušavanja dimnjaka – istaknuo je vatrogasni zapovjednik Vjekoslav Rusek. Ni rani sumrak ni kiša humskim vatrogascima nisu bili saveznici, no unatoč tome u dva su dana uspjeli popraviti štetu na petnaestak oštećenih kuća u Hrastovici i Majskim Poljanama.

Osim humskih vatrogasaca u pomoć su priskočili i članovi Off road kluba Zagreb iz Brezničkog Huma Stjepan Jakopčić i Ivica Sremec, koji su na poziv HGSS-a i Crvenog križa proteklih dana boravili na nepristupačnom terenu do kojeg se običnim vozilima nije moglo prići. Svojim su terenskim vozilima stradalima u potresu u zaselcima Brnjeuška, Belinac, Drenovac i drugim, dostavili neophodne namirnice, robu i potrepštine.

- Ovim putem zahvaljujem operativcima DVD-a Šćepanje kao i članovima Offroad kluba koji su zajednički otišli pomoći stradalima. Zahvaljujem se i vatrogascima koji su pomogli našim žiteljima Radešića i Šćepanja čiji su domovi oštećeni u potresu. Radi se o popucalim dimnjacima, a jednoj je žiteljki nakon potresa u potpunosti oštećena trošna stara kuća, pa općina sada nabavlja kontejner kako bi ženi privremeno riješili krov nad glavom dok ne popravimo oštećenu kuću – napomenuo je brezničkohumski načelnik.

- Javili su nam se prijatelji iz slovenskog PGD-a Paloma Sladki Vrh i predstavnici Vatrogasne mladeži Austrije s kojima sudjelujemo u europrojektima, a koji žele pomoći i donirati, pa ćemo do kraja tjedna zajedno s njima ciljano organizirati konvoj pomoći do stradalog područja – zaključio je Zoran Hegedić.

Galerija slika