Branko iz Donje Voće počeo uzgajati škotska visinska goveda Foto: ilustracija

Branko iz Donje Voće počeo uzgajati škotska visinska goveda

HRT | 10.12.2023. u 14:29h | Objavljeno u Našim krajem

Branko Jakopec iz Donje Voće odlučio je oživiti svoju djedovinu. I to ne bilo kako. Na pašnjacima je počeo uzgajati škotska visinska goveda. Tom pomalo neobičnom Brankovu iskoraku u stočarstvo kumovala je i dokolica tijekom nedavne pandemije. Goveda su se izvrsno prilagodila zagorskoj klimi, dobra su i mirna, zarasle obronke čiste od trnja i korova. A i meso je ukusno i nimalo jeftino.

Donja Voća na sjeverozapadu je Varaždinske županije. Na tridesetak četvornih kilometara raštrkalo se osam naselja u kojima živi više od dvije tisuće ljudi. Poznata su po dragocjenom arheološkom nalazištu, špilji Vindiji, te crkvi svetog Martina.

Stanovnici se ovdje oduvijek bave poljoprivredom i stočarstvom, no krava, koza i ovaca sve je manje. Branko Jakopec nije svoje imanje na Fotez Bregu prepustio korovu, nego je 2020., na zaprepaštenje mnogih, doveo škotsko visinsko govedo.

- Ja se inače bavim turizmom, međutim kako su nam bile zabrane i ograničenja, došla je ideja za alternativu i bila je odluka za poljoprivredu. To je bio jedan razlog, a drugi je bio taj da je tu iza nas bila šikara, trebalo je to održavati i čistiti i kad sam istraživao što bi bilo najbolje, odluka je pala na govedo, kaže Branko Jakopec.

Obveze minimalne, sustav hranjenja jednostavan

Okrupnio je zemljište, kupio okolne pašnjake, vinograde i šumarke te doveo ove životinje, koje danas mirno pasu na oko pet hektara. Brige i obveze su minimalne, dovoljno je zimi odvojiti 15-ak minuta da se ubaci nekoliko bala sijena u hranilicu. A i pojilica je jednostavna.

- Ovo je solarni sistem koji služi za napajanje. Iza su rezervoari, tu skupljamo kišnicu, imaju par tisuća litara vode. Imamo kadu, plovak, voda im je na raspolaganju. Ulaganja nisu prevelika. Ovaj sistem stoji oko 1500 eura, a zajedno s cijevima 2000 eura, kaže Jakopec.

Meso visoke kvalitete i na cijeni


Mesna je to pasmina goveda koja živi do 25 godina. Meso je, kaže Jakopec, visoke kvalitete i na cijeni. Stoji od 15 do 17 eura po kilogramu ako se prodaju polovice ili četvrtine. Branko kaže kako ga nema dovoljno za sve zainteresirane.

- Da bi meso ovog goveda sazrelo, treba mu nekih tri godine i ono je lijepo marmorirano kao mramor i onda dobije svoju kvalitetu, dodaje.

"Bundaste kosilice" koje zahtijevaju 15 minuta brige dnevno


Te "bundaste kosilice", kako ih od milja zove, od prave džungle stvorile su uredno i funkcionalno imanje. Vlasnicima zapuštenih oranica, vinograda i voćnjaka u našem brdovitom Zagorju Branko Jakopec preporučuje to govedo.

Ulaganja nisu velika, a koristi višestruke


- Ne treba staja, malo je brige oko njih, ne morate čistiti, imati radnike. Na dan 15-ak minuta u zimskom periodu, u ljetnom ništa. Mnogi se pitaju je li uistinu moguće - samo životinju pustimo na brijeg i ona sve kultivira, dodaje.

Trenutačno ima devet grla. Imao bi ih i više, no okrupnjavanje i kupnja okolnih parcela komplicirani su. Branko Jakopec preporučuje ovo govedo jer ulaganja nisu velika, a koristi su višestruke.