Božidar Novoselec: Bojkotom sjednice Općinskog vijeća žele zaustaviti razvoj općine Sračinec

MGA/VV | 29.5.2020. u 20:15h | Objavljeno u Našim krajem

U ponedjeljak je održana 20. sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec, na kojoj je na prijedlog načelnika trebao biti donesen rebalans Proračuna Općine Sračinec. Glavna promjena u odnosu na dosadašnji proračun je kreditno zaduženje Općine Sračinec kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 20 milijuna kuna. No, rebalans nije izglasan, štoviše, sjednica je prekinuta jer su je oporbeni vijećnici napustili i tako srušili kvorum. Na prvu, ovo zaduženje može izgledati veliko i nepotrebno, no sve postane jasnije kada ideju objasni njen kreator, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

- U tijeku je aglomeracija i radovi se u našoj općini obavljaju na nekoliko gradilišta. Dovoljno je proći ulicama u kojima je postavljanje kanalizacije gotovo, da bi bilo jasno u kakvom stanju su ostale ulice nakon radova. Prema planu aglomeracije, izvođač radova mora sanirati asfalt u ulicama gdje su radovi obavljeni. To drugim riječima znači, da moraju pokrpati mjesta gdje je asfalt uklonjen. Bojim se uopće zamisliti kakvi protesti bi nam u općinu došli ako bi išli na to rješenje, nakon što su tolike druge ulice predivno uređene. Ne postoji bolji trenutak da potpuno uredimo i proširimo sve ulice na kojima je završena kanalizacija, pa smo zato krenuli u ovaj rebalans i kreditno zaduženje. Dakle, ako ishodujemo kredit, koji možemo ostvariti s minimalnom kamatom i ratom koju Općina neće niti osjetiti, proširit ćemo i urediti sve ulice koje su trenutno razrovane. Ono što je još važno reći, na taj se način ostvaruju višemilijunske uštede, jer će se sanacija i proširenje te uređenje ulica raditi samo jednom, a u suprotnom ćemo ulice asfaltirati dva puta. Oporba očito misli da ovo nije dobro rješenje i da naši mještani ne zaslužuju imati uređene i sigurne ulice, već da je dovoljno zakrpati asfalt gdje su bili radovi i čekati još godinama na neka imaginarna europska sredstva. Jer kako drugačije protumačiti njihovo napuštanje sjednice i onemogućavanje rada legalno izabranog tijela Općine Sračinec? - pita se načelnik Novoselec.

Iako su materijale s detaljnim objašnjenjem projekta dobili deset dana prije sjednice, pojedini su vijećnici iz redova Reformista i SDP-a došli potpuno nepripremljeni, bez materijala za raspravu i očito samo s jednim ciljem - destrukcijom, smatra Novoselec i nastavlja.

- Vijećnica HSU-a je netom prije sjednice ispričala nedolazak, očito s istom namjerom opstruiranja donošenja rebalansa. Nikad niti jedan vijećnik oporbe nije zatražio razgovor ili uvid u dokumentaciju ovog projekta da bi se upoznao s njim i donio kvalificiranu odluku, već se očito radi o dirigiranom predizbornom napadu. No, mi s ovim projektom idemo dalje i nećemo odustati. Kvorum ćemo imati na idućoj sjednici na kojoj ćemo izglasati rebalans proračuna čiji je osnovni cilj omogućiti jednaki standard života našim mještanima ispred čijih kuća je provedena kanalizacija, kao svih onih koji žive u uređenim ulicama naših mjesta, s pješačkim stazama, normalnom prometnicom i drvoredom. Nećemo dozvoliti da se na ovaj način zaustavi razvoj naše općine. - zaključio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i navodi popis ulica obuhvaćenih projektom, upozoravajući da njihovo uređenje dolazi u pitanje ukoliko se ne prihvati rebalans proračuna.

Ulice: Sračinec - Mate Melinčeka, Gustava Krkleca, Augusta Šenoe, Ivana Gorana Kovačića, Cvjetna, Ljudevita Gaja, Vrtna, Vukovarska, A. Mihanovića, Miljenka Stančića,  A. G. Matoša, M. Gupca II. dio, odvojci Dravske (Zlatni kutić i ostali odvojci), Kralja Tomislava (drugi dio);

Svibovec Podravski - Poljska, Vrtna, Tome Blažeka, Školska, Odvojci Dravske (prema Poljskoj, iza CBS-a i ostali). Ostale ulice koje nisu navedene su uređene ili su u fazi uređenja.

Označeno u