Biskup Bože Radoš predslavio misu u Caritasovom domu u Ivancu Foto: Varaždinska biskupija

Biskup Bože Radoš predslavio misu u Caritasovom domu u Ivancu

VV | 11.1.2022. u 16:16h | Objavljeno u Našim krajem

Varaždinski biskup Bože Radoš tradicionalno je pohodio Dom za starije i nemoćne osobe "Sveti Ivan Krstitelj" u Ivancu, koji djeluje pod okriljem Caritasa Varaždinske biskupije, u ponedjeljak 10. siječnja. Predslavio je ondje svetu misu u kojoj su sudjelovali korisnici te osoblje doma.

S biskupom su suslavili generalni vikar i predsjednik Caritasa Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije vlč. Ivan Rak, ivanečki župnik vlč. Kristijan Stojko te duhovnik korisnika doma vlč. Antun Gorek.

Uoči misnog slavlja župnik Stojko uputio je riječi pozdrava biskupu Radošu izrazivši mu dobrodošlicu, prisutnim svećenicima, ravnatelju Doma Tomislavu Jalšovcu, ravnatelju Caritasa Varaždinske biskupije Anti Šoli i svima okupljenima.

Biskup je zahvalio i pridružio se pozdravima te u uvodu u misu potaknuo okupljene da cijelu godinu stave u Božje ruke sa željom da se Bog utjelovi u život svakog od njih.

- Želimo da on djeluje u nama, po nama i da nam donosi ono što donosi Novorođeni Kralj židovski narodu svome…mir koji nam je potreban da možemo živjeti u radosti - poručio je biskup Radoš.

U homiliji je biskup Radoš tumačio poruke navještenog izvještaja iz evanđelja u kojem  Isus poziva ljude da vjeruju evanđelju, a u ovim vremenima kada nas vijesti zapljuskuju sa svih strana, informacije su oprečne i čovjek ne zna kome bi vjerovao.

- Mi želimo vjerovati Onome koji dolazi i donosi nam radosnu vijest - Isusu iz Nazareta. On sebi pripisuje da nosi radosnu vijest, da nosi vijest sreće i kaže svojim slušateljima da mu vjeruju. Samo tako mogu biti dionici radosti - rekao je biskup Radoš.

Evanđelje spominje i Ivana Krstitelja te se biskup zadržao i na tom događaju – krštenja Gospodinova. Gospodin je ušao u kolonu, povorku grešnih ljudi, jer želi biti u povorci grešnih ljudi.

- Zato je došao: da uzme udjela u našem životnome hodu. Grešni smo ljudi i Isus želi biti dionik našega puta, našega hoda - kazao je biskup Radoš dodajući da se, baš kao i nad Isusom, nebo otvara nad svakim čovjekom kad moli.  

- Nebo uvijek dariva mir u osobi Isusa Krista, koji je došao među nas. On je naš mir, ne možemo imati mira bez Njega - istaknuo je mons. Radoš.

Kada Isus kaže kako se približilo kraljevstvo nebesko, biskup Radoš tumači kako hoće reći da se približila, ne radost jednog trenutka, nego sreća života.

- On dolazi među ljude i želi kazati, ma sreća našega života ovisi o Njemu. Ako Njega prihvatimo, prihvatili smo sreću svoga života. Sretan može biti čovjek samo ako ga Bog ispuni, ako se Bog nastani u njemu. Isus će reći približila se sreća, a na drugome mjestu - ona je već među vama. To je druga poruka: S Bogom koji je došao među nas, koji hoda korak po korak s nama, nastaje i primamo, imamo ili nemamo sreću života - istaknuo je mons. Radoš.  

Nadalje, izvještaj iz evanđelja govori o pozivu četvorice učenika, koje Isus poziva na njihovom radnome mjestu – dok su ribarili. Isus svakog čovjeka poziva tamo gdje je, a ne može čovjeka pozvati gdje nije, gdje ne čini ono što mu je životni poziv.

- Isus nas poziva u našoj kući, u našoj obitelji, poziva nas ovdje, svakoga na svoj način - pođi za mnomKako ću poći u ovim svojim kolicima za Isusom? Ma Isus kaže, ta kolica su  ona s kojima trebaš poći za mnom svaki dan. Uzeti ta kolica i poći za mnom. Nije li uzimanje krunice polazak za Isusom? Nije li služenje bolesnicima ili korisnicima ovdje, polazak za Isusom? - upitao je biskup dodavši kako Isus ne traži, ni ne dopušta nikakve fraze, nego traži naše ruke, naše korake da idemo svaki dan za Njim.

Biskup Radoš svratio je i pozornost kako Isus ne poziva jednoga, nego poziva braću – one koji su zajedno na istome poslu – da jedan drugome pomognu, da idu zajedno i naprave zajednicu te je na tragu toga pozvao okupljene na molitvu za milost od Gospodina da uvijek pođu zajedno.

- Korisnik s djelatnikom, u obitelji majka s djetetom, muž sa suprugom, supružnici zajedno s djecom, da idemo tim zajedničkim putem, jer se samo kroz to naviješta i živi kraljevstvo Božje. Živi se sreća koja dolazi od Boga, koja je Bog. Želim vam takvu lijepu novu godinu da pođete s Bogom, da Bog bude vaša sreća, da svaki dan pođete za Njim i da dio, kamenčić mozaika sreće, da se svaki dan ugradi u vašem životu - zaključio je homiliju biskup Radoš.

Na kraju misnog slavlja biskup je uputio i riječi zahvale svima onima koji nastoje oko toga da ova ustanova korisnicima uistinu bude pravi dom. Korisnicima je poželio da u ovoj kući osjećaju mir te da osjete kako Bog nad njima bdije.

Prije završnog blagoslova riječi zahvale je uputio i ravnatelj Jalšovec.

Caritas_dom_Ivanec_misa_10012022_003.jpg

Caritas_dom_Ivanec_misa_10012022_008.jpg

Caritas_dom_Ivanec_misa_10012022_006.jpg

Caritas_dom_Ivanec_misa_10012022_010.jpg