Bilić: Lokalna samouprava je poligon za testiranje iz Zagreba

vv | 18.12.2016. u 09:31h | Objavljeno u Našim krajem

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić jučer je u sklopu održavanja božićnog sajma “Cinkuš adventski” održao i prijem za novinare.

Vrijeme je da se osvrnemo unatrag, ne samo na zadnju godinu, već posljednje tri i pol godine koliko sam ovdje kao gradonačelnik i mogu reći da sam zadovoljan svime onime što smo napravili za ovaj grad, što smo zajedno i sa medijima učinili na promociji Ludbrega kao najrazvijenijeg malog grada na sjeveru Hrvatske. Grada u kojem gospodarstvenici vrijedno rade i koji su u zadnje četiri godine investirali preko 400 milijuna kuna u ludbreško gospodarstvo, grad koji ima najvišu prosječnu plaću u industriji, grad koji se brine o djeci i umirovljenicima, grad koji izdvaja silna sredstva za pomoć onima koji su u problemima bilo malima ili velikima – rekao je Bilić koji će u četvrtak 22. prosinca potpisati ugovore s novim stipendistima Grada Ludbrega, a istog dana bit će uručene i tradicionalne “božićnice” za studente koji nisu korisnici stipendija.

- Za sve naše sugrađane uvijek smo tu, spremni pomoći, učiniti još nekoliko koraka naprijed i živjeti život u Ludbregu onako kako to rade i drugi europski gradovi, da je tome doista tako svjedoči i priznanje koje smo dobili u Bratislavi zahvaljujući prema njihovom mišljenju, najinovativnijem pristupu poticanja poduzetništva i razvoja gospodarske infrastrukture. To zapravo meni daje za pravo da budem zadovoljan i da mogu pred svim sugrađanima hodati podignute glave i pripremati zajedno s njima i za sljedeći period mnoštvo projekata – rekao je Bilić.

Brojni projekti već su prijavljeni, neki su pripremljeni. No, natječaji ruralnog fonda se pripremaju već tri godine, potrošeni su novci na pripremu, građevinske dozvole, a najavljena je nova izmjena pravilnika.

- To je ono što nas u lokalnoj zajednici onemogućava u investiranju. Nažalost, lokalna samouprava je poligon za testiranje iz Zagreba. Mi smo prošli sad već drugu, u zadnjih tri i pol godine, poreznu reformu što zapravo samo govori da država ne zna kamo u tom pogledu idu. Kad vam jednom uzmu milijun kuna, pa drugi i treći put, zapravo nitko nije uzeo te novce gradonačelniku ili gradu, već su ih uzeli građanima koji bi godišnje s tim novcima mogli puno učiniti i na razvoju gospodarske infrastrukture i na razvoju kulturne infrastrukture, sporta, brizi oko djece i to je ono što nas zapravo u lokalnim zajednicama brinemo. Mi se možemo truditi, raditi razvojne strategije koju smo mi prvi donijeli u Varaždinskoj županiji, sve je to lijepo no bez potpore države, puno je teže bilo što i realizirati - zaključuje Bilić.

Ipak, zadovoljstva u Ludbregu ima, 2016. godinu pamtit će po dvije velike stvari. Zahvaljujući Sari Kolak mogu se podičiti olimpijskim zlatom i pravom senzacijom Rija. Ne treba zaboraviti ni projekt težak preko 36 milijuna kuna za koji nisu odvojili ni kune i zahvaljujući kojem je umjesto otpada u centru grada sada nova atrakcija i zeleni pojas - brežuljak s dječjim igralištem.

Označeno u