Besplatan Wi-Fi pristup za građane i u općinama Mali i Veliki Bukovec

Varaždinske vijesti | 28.11.2019. u 15:32h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Inicijativom WiFi4EU u općinama diljem Europe promiče se besplatan Wi-Fi pristup za građane u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstveni centri i muzeji. Ako već nemaju besplatne pristupne točke za Wi-Fi, općine imaju mogućnost zatražiti vaučere u vrijednosti od 15 tisuća eura za ugradnju potrebne opreme na javnim mjestima.

Među općinama kojima su u trećem pozivu Europske komisije za dodjelu financijske pomoći u promicanju internetske povezanosti u lokalnim zajednicama u okviru programa WiFi4EU odobrena sredstva nalaze se i općine Mali i Veliki Bukovec. Njima će biti dodijeljeni vaučeri u iznosu od 15 tisuća eura, jednokratnom iznosu namijenjenom isključivo za pokrivanje troškova za opremu i instalaciju pristupnih točaka za bežični internet.

Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković najavljuje besplatni bežični brzi internet u centru središnjeg naselja općine.

– Mali Bukovec je centralno naselje općine i ovime ćemo omogućiti brzu i kvalitetnu internetsku vezu svima koji se tamo zateknu. Moći će se besplatno priključiti i biti brzi u poslovima, uslugama ili drugim namjerama zbog kojih su u središtu naše općine. Tu su općinska uprava, restoran, dječji vrtić, ambulanta, i svi će moći koristiti brzi internet – kazao je Marković te dodao da je ovo nastavak projekta uređenja centra Malog Bukovca.

– Imamo ideju uređenja centra naselja Mali Bukovec kao središta općine. U prvom koraku sredstvima MUP-a uredili smo raskrižje u centru naselja. U drugom koraku to je besplatni brzi Internet. Treći i četvrti korak bit će izgradnja novog društvenog doma i uređenje trga – rekao je načelnik te zaključio:

– Zahvaljujući projektu WiFi4EU općina Mali Bukovec kreće putem razvoja u moderno europsko naselje, što nam je i cilj.

I u općini Veliki Bukovec moći će se koristiti besplatni Internet. Načelnik Franjo Vrbanić najavljuje da će to biti u središtima svih triju naselja – Velikog Bukovca, Kapele Podravske i Dubovice.

– Mi smo se opredijelili za postavljanje Wi-Fi free točke na području općine na tri lokacije. Dobit ćemo to da će se ljudi, najviše mlađa populacija, koristiti besplatnim internetom na javnim površinama i u javnim prostorima općine. To će biti središte Velikog Bukovca s općinskom upravom, osnovnom školom, crkvom, te središta Kapele Podravske i Dubovice s društvenim domovima. Siguran sam da će mogućnost korištenja besplatnog interneta visoke kvalitete i brzine posebno dobro doći udrugama – izjavio je načelnik Vrbanić.

– Rok za realizaciju projekta je 18 mjeseci, ali mi planiramo završiti do ljeta sljedeće godine, kako bismo što prije korisnicima omogućili besplatni i brzi internet – najavio je Vrbanić.