BERETINEC Žganec: Porez se neće povećavati, a odgojiteljima veće plaće Foto: Općina Beretinec

BERETINEC Žganec: Porez se neće povećavati, a odgojiteljima veće plaće

Općina Beretinec/vv | 22.11.2023. u 14:55h | Objavljeno u Našim krajem

Prema odluci Vlade donesene u okviru najavljene nove porezne reforme, od početka nove 2024. godine jedinicama lokalne samouprave ukida se prirez, a na gradovima i općinama je da sami određuju visinu poreza na dohodak unutar određenog raspona.

Fleksibilizacijom poreznih stopa država omogućava lokalnim jedinicama da vode aktivniju poreznu politiku.

I dok većina načelnika i gradonačelnika najavljuje povećanje stope poreza kako bi kompenzirali gubitak nastao zbog ukidanja prireza, načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec najavio je da to neće biti slučaj u Općini kojoj je on na čelu. Rezultat toga, rekao je, bit će rast plaća mještanima.

Preraspodjela unutar proračuna

– Općina Beretinec u ovom trenutku, s obzirom na sve okolnosti, ne razmišlja o podizanju stope poreza na dohodak u okviru najavljene porezne reforme. Prihod izgubljen zbog ukidanja prireza nadoknadit će se preraspodjelom unutar proračuna i prijavom projekata na razne natječaje. Tom odlukom plaće mještanima općine Beretinec s novom će godinom rasti – istaknuo je načelnik Žganec.

Osvrnuo se i na novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića, odnosno na sredstva koja će gradovi i općine dobiti u okviru novog modela, otkrivši kako će Općina iskoristiti ta sredstva.

– Sredstva za fiskalnu održivost dječjih vrtića u cijelosti će se utrošiti primarno na usklađenje plaća na propisani pedagoški standard te će se uvesti mjera većeg sufinanciranja za drugo i svako sljedeće dijete iz iste obitelji za svu djecu s područja općine Beretinec – rekao je Žganec.

Uskrsnice - prvi puta

Da su vlasti Općine Beretinec ljudi na prvom mjestu, dokazuje i potez kojim će se po prvi put uvesti uskrsnice za umirovljenike i povećati božićnice te cenzus za njihovu isplatu, izvijestili su iz Općine.