BEDNJA Učili o pčelama i pjevali s Kavalirima na izvornom bednjanskom Foto: Općina Bednja

BEDNJA Učili o pčelama i pjevali s Kavalirima na izvornom bednjanskom

VV | 17.9.2024. u 18:18h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu programa potpore nematerijalnoj kulturnoj baštini, Općina Bednja je uspješno organizirala besplatne radionice očuvanja bednjanskog govora za djecu u dvorcu Trakošćan. Ove radionice imale su za cilj očuvati izvorni bednjanski govor među najmlađima i potaknuti ih da ga koriste u svakodnevnom životu.

radionice_bednjanskog_govora_-_priopcenje_6.jpg

Zahvaljujući financiranju Ministarstva kulture i medija, koje je za ovaj program izdvojilo 3000 eura, Općina Bednja je nastavila raditi na očuvanju svog kulturnog nasljeđa. Kroz niz radionica, djeca su imala priliku na kreativan način učiti i koristiti bednjanski govor u različitim aktivnostima.

- Očuvanje bednjanskog govora ključno je za našu zajednicu jer je to dio naše povijesti, kulture i načina života. Ove radionice pružile su djeci priliku da kroz igru i učenje koriste svoj izvorni govor. Naš govor je nešto što nas čini jedinstvenima i prepoznatljivima, ne samo u ovom dijelu Hrvatske, već i šire. Svaka generacija treba očuvati i prenijeti to bogatstvo sljedećima i zato su ovakvi projekti izuzetno važni - ustvrdio je načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

radionice_bednjanskog_govora_-_priopcenje_9.jpg

Sve radionice održane su tijekom proteklih tjedana, a djeca su kroz različite aktivnosti učila i koristila bednjanski govor. Mali bednjanski istraživači obišli su Dvorac Trakošćan uz stručno vodstvo na bednjanskom govoru. Osim toga izrađivali su tradicionalne pogače u kuhinji grofova Drašković.

Na radionici "Vrijedne pčelice" učili su o pčelama i njihovim proizvodima, a sve to na bednjanskom govoru. Djeca su se okušala i u likovnom izražavanju na radionici "Mali bednjanski slikari" te na glazbenoj radionici gdje su uz glazbeni sastav Kavaliri, učili i pjevali poznate pjesme na bednjanskom.

radionice_bednjanskog_govora_-_priopcenje_17.jpg

- Kroz ove radionice djeca su se družila i učila o bednjanskom govoru na razne kreativne načine, od glazbenih, likovnih, kulturnih pa sve do gastronomskih. Pokazali smo da se naš jezik može koristiti svugdje i u svakoj situaciji. Na mladima svijet ostaje, a tako i naš bednjanski govor - ustvrdio je Poljak.

radionice_bednjanskog_govora_-_priopcenje_15.jpg