Batinić: "Bez povećanja cijena vrtića i komunalne naknade u 2024. godini" Foto: Branko Težak

Batinić: "Bez povećanja cijena vrtića i komunalne naknade u 2024. godini"

VV | 1.12.2023. u 10:40h | Objavljeno u Našim krajem

Novim stopama poreza na dohodak tek će se manjim dijelom ublažiti manjak prihoda u proračunu Grada Ivanca koji je u 2024. godini projiciran na 953.000 eura

Gradsko vijeće Ivanec na sjednici u srijedu, 29. studenog, jednoglasno je donijelo Odluku o visini stopa godišnjeg poreza na dohodak na području grada Ivanca.

Niža stopa poreza na dohodak od 1. siječnja 2024. godine se sa sadašnjih 20% povećava na 22%, a viša s 30% na 33%. Ovim povećanjem tek će se u manjoj mjeri kompenzirati velik manjak prihoda u gradskom proračunu, a do kojeg dolazi zbog novih poreznih propisa Vlade RH. Problematiku vezanu uz ovu tematiku vijećnicima je obrazložio gradonačelnik Milorad Batinić, prilikom čega je podsjetio da je Vlada izmijenila porezne propise na način da se njima od 1. siječnja 2024. godine ukida prirez i podižu porezne olakšice za građane.

"Podržavam rast plaća"

Ističući da podržava mjere koje će rezultirati povećanjem plaća, Batinić je naglasio da porast plaća neće biti onoliko izdašan koliko to neki očekuju. Primjerice, podaci Udruge gradova Hrvatske pokazuju da će prosječna plaća od 1590 eura u RH (uz stopu od 22%) porasti za samo 16,90 eura. Također, podaci koje smo dobili od Udruge gradova pokazuje da 55 do 60% građana Ivanca sada uopće Gradu ne plaća nikakav porez, odnosno, da Grad "živi“ od poreza i prireza koji mu plaća tek 40 do 45% građana. Ukidanjem prireza prva skupina neće dobiti ništa, već će plaće rasti samo onima s višim primanjima. Zato sam i dosad često isticao da je prirez najsocijalniji porez, jer ga plaćaju samo građani s višim primanjima, koji tako svojim uplatama u proračun i više doprinose razvitku Grada – istaknuo je Batinić.

vijece10-291123.jpg

Naglasio je i negativnu stranu Vladinih propisa, a to je golem pad poreznih prihoda u lokalnim proračunima. U tom kontekstu osvrnuo se i na izjavu premijera Andreja Plenkovića proteklih dana u Varaždinu o tome da je notorna laž da jedinice lokalne samouprave gube sredstva zbog Vladinih poreznih propisa.

vijece16-291123.jpg

- Međutim, premijera demantiraju brojke. Svi gradovi i općine u Hrvatskoj suočavaju se s velikim proračunskim "rupama“. Konkretno, ukupno projiciran manjak prihoda u proračunu Grada Ivanca za 2024. iznosi više od 953.000 eura ili 7,17 milijuna kuna! Proračun pada po svim osnovama: gubimo sredstva od prireza, također i temeljem povećanja poreznih olakšica, a smanjuju se i prihodi od fiskalnog izravnanja – istaknuo je gradonačelnik Batinić.

Iako se to očekivalo, kazao je, Vlada lokalnim samoupravama nije nadoknadila manjak prihoda. Umjesto toga, uoči izbora im je prebacila "lopticu“ te im prepustila da se same snalaze oko toga kako će pokriti manjkove u proračunu i osigurati održivo funkcioniranje svojih gradova i općina.

Na štetu lokalne samouprave

Osvrnuo se i na dosadašnje Vladine porezne propise koji su zadnjih godina uvijek išli na štetu lokalne samouprave te to dokumentirao podatkom o tome da se zbog takvog zakidanja proračun Grada Ivanca od 2019. do 2023. godine povećao tek za 10%, i to usprkos povećanja zaposlenosti, otvaranja novih poduzeća i novih radnih mjesta. Zbog svega navedenog, a kako bi se osigurala daljnja provedba već započetih, ali i novih projekata i osigurao daljnji održiv razvoj Grada, vijećnici su prihvatili prijedlog da se korekcijom stopa poreza na dohodak barem djelomično kompenzira pad prihoda u proračunu. Uz naglasak da će podizanje poreznih stopa pokriti tek manji dio proračunske "rupe“ od spomenutih 7,17 miijuna kuna.

Vijećnici su prihvatili i novu Odluku o porezima Grada Ivanca, pri čemu je Batinić izjavio da u 2024. neće biti poskupljenja komunalne naknade, a niti podizanja ekonomske cijene vrtića.

"LOMILI KOPLJA" OKO POSLOVNIKA I dok o ovim, krucijalnim temama od važnosti za fiskalnu održivost gradskog proračuna i budućnost građana na sjednici nije bilo rasprave, koplja su se zato "lomila“ oko izmjena i dopuna Poslovnika Gradskog vijeća: o tome tko Vijeću može predlagati njegove izmjene i dopune, je li ova točka na dnevni red stavljena protuzakonito, o tome zašto vijećnici moraju raspravljati s mjesta, a ne s govornice, koje propise poštivati u slučaju nedorečenosti dokumenata - zakone ili akte itd. Gradonačelnik Milorad Batinić naširoko je obrazložio cjelokupnu problematiku te nedoumice pokušao otkloniti pristiglim tumačenjem Ministarstva uprave te svojim ovlastima u predlaganju (i) takvih točaka dnevnoga reda, a koje proizlaze iz njegova izbornog legitimiteta. Oporba je bila drukčijeg mišljenja, nije uvažila iznesene argumente, pa su se radi konzultacija tražile čak dvije pauze. Predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras tražio je od gradonačelnika da ovu točku povuče s dnevnog reda. Međutim, smatrajući da je njen ovlašteni predlagač, što je i potvrđeno tumačenjem Ministarstva uprave, Batinić je to odbio. Predložio je da se Izmjene i dopune Poslovnika prihvate u predloženom obliku te da Odbor za Statut i Poslovnik u suradnji s gradskim pravnim službama tijekom narednih 60 dana izrade potpuno nov Poslovnik. U glasovanju je prijedlog gradonačelnika odbijen sa sedam suzdržanih glasova (HDZ, HSU, nezavisni vijećnik, NS-Reformisti) i dva protivna glasa (SDP).