Antolić Vupora u Podrutama: Značaj ovog događaja premalo je prepoznat u tijelima sadašnje EU

VV | 7.1.2022. u 18:56h | Objavljeno u Našim krajem

Kod komemorativne kapele u Podrutama u petak je obilježena 30. godišnjica pogibije petorice mirovnih promatrača Europske zajednice. Četiri Talijana i jedan Francuz, pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te natporučnik Jean Loup Eychenne stradali su 7. siječnja 1992. kada je njihov nenaoružan helikopter oborio MIG-21 tadašnje JNA.

Na komemoraciji je bila i saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora.

- Kao saborska zastupnica mislim da je obilježavanje i sjećanje lokalnog stanovništva u organizaciji Grada Novog Marofa i sudjelovanje svih uvaženih gostiju, iz Hrvatske, Italije i Francuske važna stvar. Ovaj žalostan događaj bilo je jedno od prvih iskustava Europske unije, sudjelovanje helikoptera kao dijela europske misije, tada Europske zajednice, predstavljalo je jedno od prvih akcija Europe u svom budućem sastavnom dijelu, Hrvatskoj. Značaj tog događaja za Europu je premalo prepoznat u tijelima sadašnje Europske unije. Kao primjer kakve posljedice donosi rat i što predstavlja poruku mira, potrebno je s kontaktima koje Hrvatska u Europi ima ostvariti  sudjelovanje tijela Europske unije na takvim manifestacijama - naglasila je Antolić Vupora.

Uz predsjednicu ŽO SDP-a, počast su paljenjem svijeće uime GO SDP-a Novi Marof odali Jasmin Drčec i Marijan Gradišćak, a na komemoraciji je bio i SDP-ov potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec

Označeno u