Antifašisti u radnoj akciji, uredili okoliš spomenika u Donjoj Poljani Foto: ZUABA

Antifašisti u radnoj akciji, uredili okoliš spomenika u Donjoj Poljani

Varaždinske vijesti | 29.10.2021. u 10:00h | Objavljeno u Našim krajem

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana, varaždinski antifašisti - članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije (ZUABA), krenuli su u akciju čišćenja spomenika NOB-i kod sela Poljana Donja, prigradskog naselja Varaždinskih Toplica.

Spomenik je podignut 27.7.1960. na polju prema rijeci Bednji i posvećen je 13-orici palih partizana i žrtvama fašizma iz tog sela.

Nakon 60 godina, napominju iz ZUABA, spomenik je zarastao u gusto grmlje, a nekadašnji čempresi se razrasli pa je na prvu spomenik teže pronaći jer je bio dobro zakamufliran.

- Nakon što smo zamolili gradsku upravu Varaždinskih Toplica da uredi okoliš spomenika koji se nalazi na njihovom području i kada odgovora nije bilo, odlučili smo sami krenuti u akciju. Trebalo nam je nekoliko sati da spomenik oslobodimo korova, suhih grana, šiba i trave i odmah je bilo bolje. Posebno zanimljiva je ploča na spomeniku s datumom 8.II.1944. koji upućuje na napad ustaša na Podravsku republiku, slobodan teritorij koji se protezao od Ivanščice do Virovitice. To je jedini spomenik posvećen tom događaju koji je poznat u literaturi kao poduhvat "Dubrovnik 2" - rekao je Milivoj Dretar, predsjednik ZUABA.

- Antifašisti neće stati na ovoj akciji, spomenik će održavati i dalje, a posebno jer ga treba sanirati od nastalih oštećenja uzrokovanih kišom. Oko spomenika će se zasaditi cvijeće - najavili su iz ZUABA.

ZUABA_Varazdin_Donja_Poljana_27102021_1.jpg

ZUABA_Varazdin_Donja_Poljana_27102021_2.jpg

ZUABA_Varazdin_Donja_Poljana_27102021_3.jpg