ANTIFAŠISTI U LEŠTAKOVCU Zajedničko sjećanje na narodnog heroja Foto: ZUABA Varaždinske županije

ANTIFAŠISTI U LEŠTAKOVCU Zajedničko sjećanje na narodnog heroja

Varaždinske vijesti | 20.3.2023. u 14:47h | Objavljeno u Našim krajem

Uoči 80. godišnjice smrti narodnog heroja Stjepana Bubanića – Lektrike, u njegovom rodnom selu Leštakovec u općini Jalžabet, okupili su se predstavnici antifašističkih udruga iz Varaždina, Ivanca i Ludbrega kako bi mu odali počast u spomen-parku u središtu sela.

U govoru Milivoja Dretara, okupljeni su se prisjetili spomeničke baštine posvećene Bubaniću po kojem su nekad škola u Jalžabetu i jedna varaždinska ulica nosile ime.

- Stjepan Bubanić rođen je 1913. godine, a nakon djetinjstva i škole u zavičaju, odlazi na rad u Zagreb. Zaposlio se u pekari, a potom u ZET-u. U Zagrebu se pridružio Komunističkoj partiji. Aktivno je sudjelovao u pokretu otpora, u diverzijama protiv ustaške vlasti, a posebno se istaknuo u kurirskoj službi te tiskanju revolucionarnog materijala koji se raspačavao Zagrebom i okolicom. Dospio je pod prismotru tajne ustaške policije pa je u jednoj takvoj zasjedi ranjen. Dana 19. ožujka 1943. krenuo je na jedan tajni sastanak zajedno s Ivanom Mećarom, no obojica su poginula u uličnom okršaju. Nakon nekoliko dana Bubanić je sahranjen je na Mirogoju - govorio je Milivoj Dretar, predsjednik ZUABA Varaždinske županije.

Nekad je središte Leštakovca krasila tramvajska prikolica, poklon ZET-a, no ona je zbog dotrajalosti odvežena na spremište. Svečanosti su prisustvovale članice Udruge žena Leštakovec i općinski načelnik Rajko Solar. Istovremeno, u Zagrebu su na Bubanićev grob cvijeće položili zagrebački antifašisti.

antifasisti_lestakovec_19032023_1.jpg

antifasisti_lestakovec_19032023_2.jpg