Aktivno ljeto ludbreške udruge "Sjeverozapad" koja okuplja bonsai entuzijaste Foto: Ludbreg

Aktivno ljeto ludbreške udruge "Sjeverozapad" koja okuplja bonsai entuzijaste

| 4.8.2022. u 18:30h | Objavljeno u Našim krajem

Ludbreška udruga “Sjeverozapad“ koja okuplja bonsai entuzijaste s područja sjeverozapadne Hrvatske, intenzivira svoje aktivnosti. O aktivnostima i planovima smo razgovarali s predsjednikom udruge Aleksandrom Horvatom.

- Početkom srpnja na ludbreškom otoku održali smo još jednu javnu radionica. Za razliku od klupskih radionica gdje nova znanja i vještine stječu novi članovi koji već imaju svoje primjerke drveća, javna radionica je još jedan od sadržaja koji može građanima ponuditi nešto novo i zainteresirati ih za njegovanje malog drveća, makar jednog. Na ovoj radionici došlo nam je nekoliko ljudi sa svojim drvećem, tražeći savjet oko uzgoja i održavanja, a primili smo i četiri nova člana, tako da nas sad u udruzi ima 25 - rekao nam je Aleksandar.

Održana je i nova izložba bonsai drveća, koja je za vikend od 29.7 do 1.8. gostovala u Čakovcu u palači Scheier, povodom Porcijunkulova. Ovo je bila prva izložba u Čakovcu ali je ukupno već osma izložba koju organizira ova grupa.

- Prvih pet izložbi organizirali smo u Ludbregu kao neformalna grupa entuzijasta kako bi pokazali što radimo. Zatim je nastala ideja da osnujemo udrugu što smo i učinili 2020. godine. Nažalost zbog pandemije je izložba izostala dvije godine pa je 6. izložba u Ludbregu održana tek ove godine u dvorcu Batthyany. No prije nje, na samom kraju pandemije, uspjeli smo odraditi i jednu izložbu u Koprivnici. Promišljajući o tome, složili smo zanimljiv koncept. U planu su nam četiri veće izložbe godišnje pod zajedničkim nazivom „Svijet minijaturnog drveća“ ali će svaka imati u nazivu dodatak godišnjeg doba. Prva će biti u prvom vikendu svibnja u Ludbregu uz Flora centrum mundi, sajam cvijeća, kao „proljeće”. Njome otvaramo sezonu kad i drveće otvara lišće i cvijetove. Druga će biti krajem srpnja u Čakovcu uz Porcijunkulovo kao „ljeto”, drveće je u fazi ljetnog mirovanja i formirano. Zatim se nadamo napraviti Varaždin kao „jesen“, negdje oko „Špancirfesta“, kad bi dominirale jesenske boje i plodovi, a sezonu bi zatvorili uz Dan grada Koprivnice u studenom, kao „zima“ kad briljiraju četinari, dok bjelogorica ističe svoju rafiniranost krošnjama bez lišća. Tako ćemo pokriti područje sjeverozapada Hrvatske gdje imamo svoje članove. Ovaj sustav „Svijeta minijaturnog drveća” ćemo razrađivati u hodu, ali smo zaključili da će biti pozitivno izlagati drveća u svim fazama njihovog razvoja kroz takav godišnji ciklus. Bonsai izložba nikad nije ista, ona se uvijek mijenja, čak i kad bi izložili uvijek isto drveće, a što nije slučaj - rekao je Aleksandar.

Udruga „Sjeverozapad“ ne misli stati samo na izložbama i radionicama. Planiraju različite suradnje i zajedničke projekte.

- Do sad smo surađivali s Hrvatskim šumama na jednoj sadnji drveća i očekujemo još takvih akcija kojima se naši članovi rado pridružuju, jer želimo istaknuti ekološku usmjerenost i suradnju s prirodom. Planiramo napraviti i nekoliko predavanja na zanimljive bonsai teme čime ćemo popuniti vremenski prostor među izložbama i radionicama. Za sada se ekipiramo i opremamo, pa smo u velikom mjeri spremni i uhodani za sve nove ideje koje nam se pojave usput. Planiramo napraviti i radionicu izrade bonsai posuda od gline ili cementa, te eventualno fotografije koja je kod prezentacije bonsai drveća također važna. Pri svemu je važno reći da i dalje nismo profesionalni uzgajivači već entuzijasti pa se više vidimo u sferi bonsai amaterizma, tako da je svako naše druženje doprinos zajedničkom interesu - govori Aleksandar te dodaje – U području bonsai uzgoja trenutno smo najaktivnija udruga u Hrvatskoj. Pozivamo sve da prate naše stranice na FB, i da nam se pridruže kad pozivamo na neke događaje. Tko zna, možda im se svidi, pa požele imati biljnog kućnog ljubimca.