AGROFEST U Srednjoj školi Arboretum Opeka svečano otvoren poljoprivredni sajam s 40-ak izlagača

| 7.10.2022. u 20:00h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu EU projekta "Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi" Srednja škola Arboretum Opeka organizirala je 1. Poljoprivredni sajam Agrofest koji je danas svečano otvoren.

Svečanom otvorenju Agrofesta prisustvovali su načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., ravnatelj Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan Dragan Brkić te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek, koji je proglasio Agrofest otvorenim.

Sajam se održava s ciljem promocije strukovnih poljoprivrednih zanimanja i rada Regionalnog centra kompetentnosti te povezivanja poslodavaca i polaznika Centra. Tijekom dva dana posjetitelji imaju priliku vidjeti 40-ak izlagača iz Varaždinske i susjednih županija. Izloženi su traktori i poljoprivredna mehanizacija s opremom i repromaterijalima u poljoprivredi, a predstavljaju se OPG-ovi te eko proizvođači s vlastitom voćarskom, povrćarskom, vinarskom i pčelarskom proizvodnjom. Na štandovima proizvođača cvijeća, ukrasnog i aromatičnog bilja izloženo je tradicionalno bilje te novi kultivari i varijeteti. Za najmlađe posjetitelje i sve ljubitelje životinja u sklopu Sajma organizirana je Izložba malih životinja u suradnji s udrugom „Fauna“. Prigodnim programom predstavio se i mlađi uzrast Kulturnog umjetničkog društva „Vinica“.

Načelnik Općine Vinica istaknuo je kako je i sam bio polaznik Srednje škole „Arboretum Opeka“ te mu je drago vidjeti kako škola napreduje te je siguran kako će Regionalni centar kompetentnosti donijeti i kvalitetnije obrazovanje, ali i boljitak i napredovanje kako učenicama tako i cijeloj sredini.

Ravnatelj Srednje škole Arboretum Opeka Dragan Brkić zahvalio je izlagačima i sudionicima Agrofesta koji su dali podršku projektu.

- Regionalni centar kompetentnosti treba postati mjesto razmjene znanja i tehnologija, mjesto susreta i povezivanja sličnih centara i institucija kao i gospodarskih subjekata, udruga i drugih. Korisnicima treba ponuditi inovativne metode učenja, obrazovanje temeljeno na radu, obrazovanje i osposobljavanje za potrebe tržišta rada te kvalitetnije obrazovanje odraslih. Za školu Regionalni centar kompetentnosti znači razvoj, budućnost i izvrsnost što će cjelokupnoj društvenoj zajednici donijeti razvoj i boljitak – rekao je ravnatelj Brkić.

Županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek rekao je da do sada nije vidio toliko mladih lica na nekom događaju vezanom uz poljoprivredu.

- To je dobro i pohvalno iz razloga jer veliki dio poljoprivrednih proizvođača je starije životne dobi i mi kao cjelokupno društvo ne vrednujemo poljoprivredna zanimanja koliko ona to zaslužuju. Nadam se će mladi sve više prepoznavati važnost proizvođača hrane. Prije svega čestitam vam na odabiru zanimanja, neki od vas će biti sigurno akademski obrazovani, neki poljoprivrednici, a da bi dostigli razvijene poljoprivredne zemlje iz okruženja neminovna je edukacija i obrazovanje – rekao je Vincek.

Osim izlagača, program Sajma obogaćuju i radionice u kojima mogu sudjelovati svi zainteresirani te okrugli stolovi na kojima izlagači posjetiteljima predstavljaju svoje djelatnosti i svoje proizvode uz degustaciju.

EU projekt Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti (RCK), ukupne je vrijednosti 49.363.724,91 kuna, a provedba je započela 29. lipnja 2020. godine i završava 29. prosinca 2023. godine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci