Aglomeracija na području općine Sračinec privodi se kraju, saniraju se zadnji metri prometnica Foto: Ivana Dreven

Aglomeracija na području općine Sračinec privodi se kraju, saniraju se zadnji metri prometnica

| 28.6.2022. u 13:27h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

- Aglomeracija na području općine Sračinec je završena - istaknuo je općinski načelnik Božidar Novoselec na početku današnje konferencije za medije kojoj su prisustvovali i predstavnici Varkoma te izvođača radova.

Direktor Varkoma Bruno Ister pojasnio je da je podsustav Sračinec dio pravca A2, uz Cesticu, Vinicu i Petrijanec.

- Pravac A2 najveći je pravac, vrijedan 205 milijuna kuna, te obuhvaća 73.000 metara gravitacijskih cjevovoda, 15.000 metara tlačnih cjevovoda, više od 2.000 revizijskih okana, više od 4.000 kućnih priključaka te 37 crpnih stanica. Ovdje zapravo imamo dva podsustava, Sračinec i Svibovec, vrijednosti više od 30 milijuna kuna, od čega se na Sračinec odnosi nešto više od 20 milijuna, a ostatak na Svibovec - napomenuo je Ister.

aglomeracija_sracinec_28062022_4.jpg

Radovi na Aglomeraciji su u potpunosti završeni. U Sračincu je izvedeno više od 9.600 metara gravitacijskih cjevovoda, 38 metara tlačnih cjevovoda, 236 revizijskih okana te 752 kućna priključka, a u Svibovcu 3.222 metara gravitacijskih cjevovoda, 92 revizijska okna i 250 kućnih priključaka.

- Svi ti radovi su u potpunosti završeni, ostaju samo radovi na sanaciji prometnica. Naime, Općina Sračinec se uključila u malo širem obuhvatu u rekonstrukciju prometnica nego što to Aglomeracija predviđa pa ti radovi još uvijek traju, ali bit će gotovi tijekom srpnja. Početkom srpnja bit će asfaltirana i Zelendvorska ulica. U Svibovcu je slična situacija, svi radovi će biti završeni do kraja srpnja, preostaje samo asfaltiranje prometnica nakon radova na proširenju ulica i oborinskoj odvodnji koje izvodi Općina. Građani će dobiti lijepe nove prometnice, odvodnju, a zaštita podzemnih voda i cjelokupna zaštita okoliša po završetku ovog projekta bit će na znatno višoj razini - istaknuo je direktor Varkoma.

aglomeracija_sracinec_28062022_7.jpg

Dodao je da je građevinska dozvola izdana 8. lipnja, uskoro se očekuje i tehnički pregled te izdavanje uporabne dozvole.

Direktor Vodogradnje Mario Lacković istaknuo je dobru suradnju s investitorom i s predstavnicima lokalne samouprave.

- Najviše problema imamo s povećanjem cijena, zbog globalnog poremećaja na tržištu. Mi kao izvođači to sve teže možemo nositi na svojim leđima i borimo se kako najbolje možemo. Prije 10-ak dana Vlada je donijela revidirani zaključak, a vjerujem da će biti sluha i od strane investitora i da ćemo nadoknaditi gubitke s kojima radimo. No, za mještane je najbitnije da završi asfaltiranje u preostalim ulicama, a to su Zelendvorska ulica u Sračincu te Dravska i Školska u Svibovcu - dodao je Lacković.

Načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec također je zadovoljan završetkom projekta Aglomeracije, ali i uređenjem nerazvrstanih cesta koje je Općina provela u sklopu radova na aglomeraciji.

- Naše nerazvrstane ceste bile su širine 3m, stoga se Općina kreditno zadužila u iznosu od 20 milijuna kuna kako bismo ih proširili na 5,5 metara, s rubnjacima, pješačkih stazama i odvodnjom. Zahvaljujem investitorima i izvođačima radova na razumijevanju kako bismo uredili te nerazvrstane ceste, zajedničkom komunikacijom smo iznašli rješenje i postupno smo to rješavali. Riječ je o 30-ak ulica na području općine, ukupne dužine nešto više od 20 kilometara - pojasnio je Novoselec, dodavši da Općina Sračinec u projektu Aglomeracije sudjeluje s 5,24 posto, odnosno nešto više od 2 milijuna kuna.

aglomeracija_sracinec_28062022_1.jpg

- Moram naglasiti da smo sigurno jedina općina koja je odradila priključke kanalizacije ne samo prema stambenim jedinicama, već i na svim građevinskim parcelama. Iskoristili smo maksimalno ovaj projekt aglomeracije, možemo biti ogledni primjak kako bi to trebalo funkcionirati i kako svi partneri zajedno rješavaju probleme i realiziraju projekt - naglasio je načelnik.

Ukazao je i na financijske uštede za Općinu Sračinec.

- Uz zaduženje Općine od 20 milijuna kuna, naše ukupno investiranje kroz ovaj projekt u prometnice iznosi oko 24-25 milijuna kuna, a zbog situacije na tržištu, Općina Sračinec je uštedjela gotovo 25 milijuna. Ako znamo da su izvorni prihodi Općine oko 8 milijuna kuna, uštedjeli smo proračun općine za oko 3 godine - zaključio je Novoselec.