Županija pokrenula projekt dostave obroka najugroženijim stanovnicima, jedinstven u Hrvatskoj Foto: Ilustracija/Varaždinska županija

Županija pokrenula projekt dostave obroka najugroženijim stanovnicima, jedinstven u Hrvatskoj

IHR/Varaždinske vijesti | 23.4.2020. u 17:10h | Objavljeno u Društvo

 Varaždinska županija je u suradnji s Društvom Crvenog križa Varaždinske županije te Vatrogasnom zajednicom Varaždinske županije pokrenula jedinstveni projekt u Hrvatskoj. Riječ je o projektu "Dostava dnevnih toplih obroka starijim osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja“ koji se počeo provoditi jučer, a kojim se želi pomoći najugroženijim mještanima Varaždinske županije.Projekt financira Varaždinska županija.

- Kako u ovom trenutku kao Varaždinska županija i Turistička zajednica nismo u mogućnosti provoditi i realizirati sve one programe, projekte i aktivnosti koje smo u ovom razdoblju planirali, zbog posebnih okolnosti odlučili smo sve naše resurse, ljudske i financijske, usmjeriti na sasvim drugačije projekte. Sama sam osjećala dužnost i potrebu da se u ovim vremenima prijavim kao volonterka u Crveni križ i pritom sam odmah uspostavila odličnu suradnju i komunikaciju s ravnateljem Županijskog Crvenog križa Nebojšom Buđanovcem i Andreom Jagačić. U razgovoru s njima došli smo na ideju realizacije programa besplatne dostave hrane našim najugroženijim građanima. Od same ideje do realizacije prošlo je nešto više od tjedan dana tako da mogu reći da smo svi zajedno, u rekordnom roku, uspostavili vrlo kompleksan projekt - rekla je Natalija Martinčević, savjetnica župana i koordinatorica projekta na današnjoj konferenciji za novinare.

Nutritivno zdravi obroci

Korisnici projekta su korisnici dva programa koje provodi Varaždinska županija i županijski Crveni križ, a to su pomoć u kući i program "Zaželi". Projektu su se dodatno priključile i općine Petrijanec, Cestica, Vinica, Bednja i Donja Voća, koje samostalno provode projekt "Zaželi".

- U tim projektima već su po jasnim kriterijima određene osobe koje su, prije svega, starije životne dobi, koje su slabijeg imovinskog stanja, nepokretne, slabo pokretne i teško pokretne osobe ili osobe koje žive u staračkim samačkim domaćinstvima i koje imaju pravo na pomoć - istaknula je Martinčević.

Riječ je o osobama koje su u ovo vrijeme pandemije koronavirusa i svih mjera koje se provode nastupile dodatne otežavajuće okolnosti. Nema javnog prijevoza, što im dodatno otežava kretanje, njihove obitelji često ne mogu do njih, a i ključna preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite u cilju zaštite njihovog zdravlja je da borave u kući i ne izlaze, što znači da im je nabava i spremanje obroka dodatno otežano.

- Topli obroci pripremaju se u našim osnovnim školama, kojima je osnivač Varaždinska županija, a koje su sada prazne. Riječ je o OŠ Novi Marof, OŠ Ivanec i OŠ Ludbreg. Zaposlili smo njihove kuhare i kuharice koji pripremaju i pakiraju tople obroke koje potom distribuiraju dobrovoljna vatrogasna društva i ovom prilikom koristim priliku da zahvalim vatrogascima. Tamo gdje se dobrovoljna vatrogasna društva nisu odazvala, posao distribucije odradili su djelatnici Varaždinske županije, pri čemu posebno zahvaljujem pomoćnici pročelnice županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Zvjezdani Fulir, kao i stručnom suradniku za civilno društvo Darku Majhenu koji su osobno sudjelovali i u dostavi pripremljenih obroka potrebitima. Zahvaljujem i općinama Bednja, Lepoglava i Cestica koje su same osigurale dostavu, ali i OB Varaždin koja je na raspolaganje stavila Ljerku Šebečić koja nam je osigurala zdrave menije kako bi pripremljeni topli obroci bili nutritivno zdravi, kvalitetni i primijenjeni osobama starije životne dobi - istaknula je Martinčević.

Domaće i kvalitetne namirnice

Topli obroci pripremaju se u kuhinjama koje su certificirane i u kojima se pripremaju obroci za učenike, a dostavljaju se u jednokratnim kutijama. Prilikom dostave obroka nema pretjeranih socijalnih kontakata s korisnicima tako da su poduzete sve mjere kako bi se spriječili eventualni zdravstveni rizici. Također, namirnice koje se koriste u pripremi toplih obroka osigurane putem lokalnih OPG-ova od kojih su kupljeni krumpir, zelje, bučino ulje i još neke namirnice.

- Vodili smo brigu da u projekt uključimo domaće proizvođače te tako pomognemo i njima u ovim teškim vremenima. Posebno se zahvaljujem OPG-u Cafuk na donaciji zelja, te OPG Šincek na donaciji jaja - istaknula je koordinatorica projekta.

inSSASAADSASASFEdex.jpg

Najavila je kako će projekt trajati mjesec dana, a topli obroci dostavljat će se ponedjeljkom, srijedom i petkom.

- Jučer je podijeljeno 515 toplih obroka. Osobno sam se uvjerila u kvalitetu i dobru organizaciju projekta jer sam obišla, zajedno s gospođom Andreom iz Crvenog križa ludbreško područje. Podijelili smo obroke u Ludbregu, Ludbreškim Vinogradima, Hrastovskom i Globočecu. Korisnici žive u doista teškim uvjetima, često vrlo nepristupačnim i izoliranim mjestima. Svi su bili veseli i doista zahvalni kada smo im donijeli hranu tako da mislim da smo realizirali jedan krasan projekt kojim ćemo pomoći našim najosjetljivijim članovima društva - rekla je Martinčević.

Velika socijalna osjetljivost

Varaždinskoj županiji na pokrenutom projektu zahvalio se ravnatelj Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac.

- Ovaj projekt pokazao se izuzetno važnim i potrebnim jer preko 600 najugroženijih žitelja naše županije imat će osiguran topli obrok. Ideja je sjajna jer kroz ovaj projekt angažirani su potencijali koji u vrijeme pandemije koronavirusom nisu iskorišteni potpuno, a sve u najbolju moguću svrhu. Nadam se da će ovih mjesec dana pokazati koliko je projekt dobar te da ćemo pronaći održivi način kako bi se projekt mogao nastaviti. U svakom slučaju hvala svima, posebno Varaždinskoj županiji koja je pokazala veliku socijalnu osjetljivost i spremnost da se uključi u jednu ovakvu akciju – rekao je Buđanovac.

U projektu je sudjelovalo 30 gerontodomaćica iz Društva Crvenog križa Varaždinske županije (Ivanec, Ludbreg, Sračinec) te 20 gerontodomaćica iz Ludbrega.

Zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Ivica Labaš istaknuo je kako su vatrogasci uvijek spremni pomoći, iako su mnogi trenutno angažirani u ophodnjama zbog aktualnih mjera koje su na snazi zbog pandemije koronavirusa.
- To ne znači da se u nekoj bliskoj budućnosti nećemo i više uključiti i dati veći doprinos ovome projektu – najavio je.

U ime ravnatelja osnovnih škola uključenih u projekt zahvalio se Damir Jagić, ravnatelj OŠ Ivanec.

- Iznimno smo počašćeni sudjelovanjem u tako velikom projektu koji je kompleksan i ima puno dionika. Projekt pokazuje kako škola nije samo mjesto za odgoj i obrazovanje učenika, nego da ima i druge mogućnosti. Veseli nas što kroz ovaj projekt pomažemo onima koji su najpotrebitiji u ovim vremenima koja su drugačija i opasna te najugroženijima dostavljamo hranu potrebnu za normalni život. Uvijek smo tu da pomognemo i veselimo se što možemo pomoći – rekao je ravnatelj OŠ Ivanec.