Započeli radovi na izgradnji Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama

VV | 20.1.2021. u 10:29h | Objavljeno u Društvo

U stručnim krugovima potreba za izgradnjom nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine (Spinalni centar) postoji već dugi niz godina.

- Konkretni koraci i projekt izgradnje te opremanja započeo je u 2017. godini, sa dolaskom župana Radimira Čačića, ugovaranjem pripreme projekta i izrade projektne dokumentacije. U 2018. godini izrađen je glavni projekt i ishođena građevinska dozvola, a nakon čega su dovršeni postupci nabave te danas svjedočimo izgradnji potpuno novog zdravstvenog objekta u Varaždinskim Toplicama. Trenutna vrijednost projekta iznosi 112 milijuna kuna, od čega je iz ESI fondova povučeno 83 milijuna kuna, iz Ministarstva zdravstva 24 milijuna te je udio vlastitih sredstava 5 milijuna kuna. Izgradnja Spinalnog centra zasluga je isključivo Varaždinske županije predvođene županom Čačićem i dožupanom Vugrinom koji je zadužen za zdravstvo, u suradnji sa djelatnicima Specijalne bolnice. Svi zajedno uložili su znatan trud da se konačno realizira ovaj projekt izuzetno važan i za sam grad Varaždinske Toplice - priopćili su iz županijske organizacije Reformista.

- Činjenica da se ovaj projekt skoro u potpunosti financira iz fondova Europske unije i Ministarstva zdravstva, dokaz je da je projekt kvalitetan i prijeko potreban za Republiku Hrvatsku. Ali isto tako, žalosti činjenica da Grad Varaždinske Toplice predvođen gradonačelnicom Dragicom Ratković ne prati projekte Specijalne bolnice sa razvojem lokalne sredine u mjeri koja je potrebna kako bismo u jednoj sinergiji nacionalne, regionalne i lokalne politike napravili od Varaždinskih Toplica mjesto poželjno za život. Iako je na početku mandata obećano, grad i dalje nema dječji vrtić adekvatan potrebama mladih obitelji, nema jaslice, ne razmišlja se ni o poticajnoj stanogradnji, a izgradnja knjižnice i kulturnog centra nije uopće u mislima aktualne vlasti te sve više mladih iseljava u susjedne, uspješnije općine, odakle u konačnici putuju na posao u svoj rodni grad - dodaju Reformisti.

gradiliste_Spinalni2.jpg

Bedekovic_Cacic.jpg