Dr. Dijana Ječmenica, ujedno i predsjednica Udruge oboljelih i liječenih od karcinoma pluća "Kaj sad?"

Zabrinjavajući podaci: Čak 95 posto oboljelih od raka pluća su pušači!

| 13.8.2018. u 17:13h | Objavljeno u Društvo

U svijetu puši 3,3 milijarde ljudi, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od posljedica pušenja umire oko 6 milijuna ljudi. Svakih 8 sekundi u svijetu od posljedica pušenja umire jedna osoba.

U Hrvatskoj je svaka treća osoba pušač, odnosno prema statistikama, puši 31.1 posto stanovništva, od toga su 27.5 posto svakodnevni pušači, 3.6 posto fakultativni pušači, dok više od 2/3 stanovništva ne puši.

Zabrinjavajući su to podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Upravo zbog toga, Ministarstvo zdravstva inzistira na povećanju cijena duhanskih proizvoda.

Pušenje je ubojica stanovništva, izgaranjem svake cigarete se oslobađa preko četiri tisuće kemijskih spojeva, od čega je 400 otrovnih, a 69 kancerogenih. U duhanu se nalazi nikotin koji izaziva pušačku ovisnost, koji stvara osjećaj ugode i zadovoljstva, a time i ovisnost, pojašnjava liječnica u Bolnici za plućne bolesti Klenovnik, Dijana Ječmenica, ujedno i predsjednica Udruge oboljelih i liječenih od karcinoma pluća "Kaj sad?" koja okuplja oboljele od raka pluća.

- Kod karcinoma pluća, čimbenik koji je usko vezan s rakom pluća je upravo pušenje. Dokazano je da 10 do 20 puta češće nastaje karcinom pluća kod pušača. Godišnje u Hrvatskoj oboli oko 3.000 osoba od karcinoma pluća, a prema dostupnim podacima petogodišnje preživljenje naših bolesnika je manje od 10 posto. Dok je ta brojka u razvijenim zemljama Europske unije viša od 10 posto, a u Americi je više od 15 posto - navodi dr. Ječmenica.

Dodaje kako rak pluća danas više ne mora biti smrtonosna nego kronična bolest zahvaljujući novim terapijskim mogućnostima kakve se primjenjuju i kod nas.

Više o novim metodama liječenja raka pluća, kao i o problemima s kojima se suočavaju pacijenti, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti.