VJEŽBAJ I OSTANI ZDRAV Besplatni treninzi za umirovljenike od 1. veljače Foto: ilustracija

VJEŽBAJ I OSTANI ZDRAV Besplatni treninzi za umirovljenike od 1. veljače

Varaždinske vijesti | 29.1.2020. u 08:40h | Objavljeno u Društvo

Udruga za skrb o starijim i nemoćnim osobama "Bolji dom" iz Gornjeg Kneginca dobila je bespovratna sredstva Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike za projekt "Vježbaj i ostani zdrav!".

Vrijednost projekta je 70.000 kuna, a odnosi se na provođenje programa povećanja tjelesne aktivnosti starijih osoba koji za krajnji cilj ima poboljšanje njihovog zdravstvenog statusa. Projekt uključuje besplatne treninge i vježbanje za umirovljenike i osobe starije od 60 godina tijekom šest mjeseci u 2020. godini. Treninzi su prilagođeni dobnoj skupini.

- Razna istraživanja potvrdila su da vježbanje kod starije populacije smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, hipertenzije, prekomjerne tjelesne težine, dijabetesa tipa 2, osteoporoze, tumora debelog crijeva, anksioznosti i depresije, inkontinencije i mnogih drugih oboljenja. Prvi rezultati vidljivi su već nakon nekoliko tjedana i motivacija su za daljni rad - ističu iz udruge.

Napominju da su istraživanja potvrdila kako je vježbanje za starije osobe važno iz još nekoliko razloga: smanjuje rizik pada i posljedičnih ozljeda, sprječava ili ublažava funkcionalna ograničenja, a učinkovito je i kao terapija za mnoga kronična oboljenja.

Treninzi će se održavati od 1. veljače na dvije lokacije u Varaždinu: u dvorani "Srednjoškolac" (Ulica kralja Petra Krešimira 8, prostori Savate kluba Šimunec-Gym, gdje treninge vodi trener Predrag Šimunec) u jutarnjim terminima utorkom i četvrtkom od 8.30 do 9.30 sati, te u dvorani "FizioPRO" (Frana Kurelca 5, gdje vježbe vodi viši fizioterapeut Tatjana Gužvinec) u popodnevnem terminu srijedom od 17 do 18 sati.

Projekt uključuje i testiranje te konzultacije s liječnikom specijalistom za svakog polaznika. Svu opremu je osigurala Udruga Bolji dom, iz koje dodaju kako svakog polaznika očekuje i poklon.

Umirovljenici zainteresirani za vježbanje mogu se javiti putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na brojeve mobitela 095/904-1044 (Predrag) i 099/260-3007 (Tatjana).