Varaždinski Reformisti tradicionalno darivali krv povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi Foto: NS-Reformisti

Varaždinski Reformisti tradicionalno darivali krv povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi

VV | 26.10.2019. u 13:33h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Svake godine 25. listopada  diljem Hrvatske obilježava se Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Obilježavanjem ovog dana želi se podići razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

Reformisti Gradske organizacije Varaždin tradicionalno su obilježili ovaj dan te su u Općoj bolnici Varaždin prigodno darivali krv.

Ovakve akcije i obilježavanje ovog važnog datuma u zdravstvu prilika je da se zahvali svim dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom daru. Na ovaj način pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života, a svake godine u svijetu se prikupi 92 milijuna doza krvi. 

- Reformisti će i dalje na ovaj način obilježavati i Dan dobrovoljnih darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada ali i Svjetski dan darivatelja krvi u lipnju te pozivamo sve građane Varaždinske županije da se odazovu svim akcijama darivanja krvi jer na taj način uključujemo se u spašavanje života - naglasili su Reformisti Gradske organizacije Varaždin. Dobrovoljnom darivanju krvi pridružio se i županijski vijećnik Roman Strelec.

Darivanje_krvi_1.jpg