Varaždinski putopisac Damir Vujnovac zaslužan za prvi pisani trag dječje pismenosti naroda Saharawi

MGA/VV | 8.3.2020. u 08:19h | Objavljeno u Društvo

Putoholičari su nedavno izbacili podcast na temu putovanja pod nazivom Putocast, a u središtu druge epizode je varaždinski fotograf i putopisac Damir Vujnovac.

- U prvoj epizodi oduševio nas je Slaven Škrobot koji putovanjima osvaja svijet unatoč stopostotnom invaliditetu, a sada je tu za vas još jedna zanimljiva epizoda. Ovaj puta čeka vas putnička institucija i inspiracija u jednoj osobi: Damir Vujnovac. Čovjek koji na destinacijama koje posjećuje ne ostavlja samo trag stopala, već i trag srca. Njegova putovanja su pustolovna i istraživačka, ali prije svega humanitarna i aktivistička. Damir će vas upoznati s pripadnicima naroda Saharawi, koji su više od četrdeset godina smješteni unutar pet izbjegličkih kampova u Zapadnoj Sahari, okruženi stotinama kilometara pustinje i milijunima mina. Svake godine organiziraju maraton Saharom da bi skrenuli pozornost šire javnosti na svoje probleme, prije svega svoju želju za povratkom davno izgubljenoj domovini. Kao da žele reći „Ej, svi vi koji ste nas zaboravili: Tu smo! Ne želimo ratovati, samo se vratiti doma.„ - stoji u najavi.

Damir je sudjelovao na Saharskom maratonu, ali za njega je to bilo mnogo više od trčanja tj. brzog hodanja. Sa Sahawarima je spavao, jeo, družio se i upoznao ih dovoljno da ga oduševe. Poželio je dati im nešto zauzvrat, organizirao humanitarnu akciju i tako je nastala putopisna slikovnica „Djeca Sahare“. To je prvi pisani trag dječje pismenosti naroda Sahawari, objavljen na arapskom, engleskom i hrvatskom jeziku. No tu priča nije stala. Klinci iz Saharawi naroda u Hrvatsku su poslali i nekoliko svojih crteža, Damir ih je skupio i poslao u školu animiranog filma „ŠAF“ Čakovec, gdje su onda klinci iz Čakovca na osnovu tih crteža napravili animirani film. Stvarno jedna prekrasna priča. 

O malim i velikim Sahawarima, promociji slikovnice usred pustinje, znamenitostima Istočnog Kurdistana…i koječemu drugome, slušajte u novoj epizodi Putocasta s Putoholičarima i Damirom Vujnovcem!

https://www.youtube.com/watch?v=J3DVuB5lAt0