Varaždinske medicinske sestre darivanjem krvi obilježit će Svjetski dan bolesnika Foto: VV arhiva / ilustracija

Varaždinske medicinske sestre darivanjem krvi obilježit će Svjetski dan bolesnika

I.D./Varaždinske vijesti | 8.2.2017. u 08:45h | Objavljeno u Društvo

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana bolesnika, Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) - podružnica OB Varaždin, u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu (HZTM), organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja će se održati u petak 10. veljače od 8.30 sati u Općoj bolnici Varaždin.

Akciji darivanja krvi pridružili su se svi transfuzijski centri u Republici Hrvatskoj: KBC Osijek, KBC Rijeka, OB Pula, OB Varaždin, OB Zadar i OB Dubrovnik, a u OB Varaždin, u suradnji s transfuzijskim odjelom, medicinske sestre i tehničari darovat će krv za potrebe liječenja naših bolesnika.

- U ovoj akciji sudjeluju kolegice i kolege koji su davaoci krvi više godina. Ukupno ima 40-ak medicinskih sestara i tehničara, ali pozivamo i molimo sve koji mogu i žele da se priključe ovoj akciji tijekom cijele godine - naglašava Snježana Šobak, magistra sestrinstva, predsjednica HUMS-a - podružnica OB Varaždin i zahvaljuje svim kolegicama i kolegama koji i na taj način pokazuju da je bolesnik i bolesnikova sigurnost prva na listi prioriteta.

- Sestrinstvo danas je autonomna profesija koja se u prvom redu bavi zdravstvenom njegom pojedinca i u čijem je središtu čovjek, kao cjelovito biće sa svim svojim potrebama. Medicinska sestra jedina je koja će bolesnika pitati ima li ga tko dovesti u bolnicu, medicinska sestra će se pobrinuti da bolesnik zadovolji osnovne ljudske potrebe, da ga educira o zahvatima kojima će biti podvrgnut, biti uz bolesnika u svim njegovim sumnjama i nedoumicama. Medicinska sestra/tehničar jedini je profil zdravstvenih djelatnika na koji se bolesnici mogu osloniti 24 sata dnevno. Iako je tehnika sastavni dio moderne medicine i modernog sestrinstva, za sestru čovjek je na prvom mjestu i tako treba i ostati. Ništa ne može zamijeniti toplu ljudsku riječ, dodir i osmijeh a to je početak i kraj sestrinstva - ističu iz varaždinske podružnice HUMS-a.