FOTO Varaždinci se na Franjevačkom trgu informirali o zdravom načinu života Foto: Krešimir Đurić

FOTO Varaždinci se na Franjevačkom trgu informirali o zdravom načinu života

Varaždinske vijesti | 18.3.2017. u 12:57h | Objavljeno u Društvo

Savjetovanje građana o važnosti zdrave prehrane, tjelesnoj aktivnosti i izbjegavanju značajnih čimbenika rizika za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti te podjela promotivnih materijala, ali i mjerenje tlaka i šećera u krvi, održala se danas u Varaždinu u okviru inicijalne javnozdravstvene akcije u sklopu Nacionalnog programa "Živjeti zdravo".

Akcija je okupila veliki broj građana koji su došli na Franjevački trg kako bi se informirali o zdravom načinu življenja.

- Važno je brinuti o svome zdravlju, moramo ukazivati na probleme i pomagati. Nažalost, karcinom dojke još je uvijek u Hrvatskoj, pa i u Varaždinskoj županiji, važan javnozdravstveni izazov jer se nalazi među deset vodećih uzroka smrti u žena. Treba poticati žene na preglede, a one bolesne uključivati u različite programe kako bi što bezbolnije i lakše prebrodile zloćudne bolesti – rekao je ovom prilikom dožupan Alen Kišić.

Akciju je organizirao Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije u suradnji s učenicima i djelatnicima Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti koji će uskoro provoditi prigodni program pod nazivom "Osam prirodnih liječnika", koji je namijenjen zdravstvenom prosvjećivanju građana na interaktivan i praktičan način, pomoću postavljenih zdravstvenih stanica/postaja na kojima se građani mogu informirati o zdravstvenim vrijednostima prirode i pojedinih vrijednosti osam prirodnih liječnika: prehrane, tjelovježbe, vode, sunca, umjerenosti, zraka, odmora i povjerenja.

Akciji su se pridružili i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Kovačić te Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med., spec. javnog zdravstva.