Vanima do 25. rujna priprema nove grupe za djecu i mlade: Veliki i mali prijavite se!

Varaždinske vijesti | 12.9.2017. u 14:10h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska VANIMA prošle je školske godine proslavila svojih velikih 30 godina rada, a u ovoj školskoj godini priprema nove grupe za djecu i mlade. Udruga djeluje u sklopu Centra za mlade u Preradovićevoj ulici u Varaždinu.

U grupe za animirani film koje vode voditelji VANIME, osim redovnih članova udruge mogu se uključiti sva zainteresirana djeca s navršenih 8 godina starosti. Osim grupa za animirani film od ove školske godine djeca mogu upisati i foto grupu koju će voditi inženjerka multimedije, suvoditeljica VANIME Ana Sever. Foto grupa namijenjena je za djecu od 8 do 12 godina starosti. Grupe će s radom započeti početkom listopada i traju cijelu školsku godinu.

Srednjoškolci i studenti pak mogu sudjelovati u grupi gdje će imati prilike raditi eksperimentalne filmove. Drugu godinu za redom VANIMA organizira program Varaždinska tvornica eksperimentalnog filma za zainteresirane mlade od 15 do 30 godina starosti. Program će s radom krenuti početkom listopada, a trajat će do kraja godine.

Upisi u sve navedene grupe traju do 25. rujna. Zainteresirani za navedene aktivnosti, kao i za sve dodatne informacije vezane uz VANIMU, mogu se javiti na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. na mob. 091/798-0858.

Od listopada nas čekaju nove brojne aktivnosti za djecu i mlade, kao i nastavak suradnje s Centrom za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, no spremamo i jedan pilot projekt. Riječ je o spajanju vizualne i audiovizualne kulture u inovativne prakse, pa će tako varaždinski umjetnici, slikari, grafičari, kipari jednom tjedno svoje stvaralaštvo pretvarati u video animacije. Već nekoliko godina javljaju nam se zainteresirani umjetnici koji žele sudjelovati u radu VANIME, pa smo odlučili ove godine napraviti grupu upravo za njih.

-Ostale novine u radu udruge još ćemo malo zadržati u tajnosti dok ne saznamo rezultate natječaja koje smo prijavili u narednom razdoblju – rekao nam je tajnik udruge Hrvoje Selec.

Nakon održanih 13. Ljetnih filmskih radionica početkom ljeta, VANIMINI filmovi putuju na filmske festivale. Tako će krajem mjeseca autori sudjelovati na 55. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku koju organizira Hrvatski filmski savez, a sredinom listopada na 6. Dubrovnik film festivalu.

Ovog tjedna voditeljica VANIME Ana Sever i praktikantica iz Španjolske AndreaCañamero Hernández sudjeluju na festivalu „Zlatni puž“u Vranju u Srbiji. Radi se o partnerskom festivalu na kojem će biti prezentiran VAFI festival. VAFI festival je također bio prezentiran tijekom ljeta i u Rijeci gdje je održan prvi dječji festival „Tobogan“. Bila je to uvertira u sve ono što Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020 i kulturne ustanove pripremaju, a to je, prije svega, obnova Dječje kuće koja će svoja vrata otvoriti 2019. godine.

Drugi voditelj VANIME Hrvoje Selec tijekom ljeta je vodio radionicu animiranog filma u Kraljevici, a koju već dugi niz godina Hrvatski filmski savez organizira u Nacionalnom centru tehničke kulture. Uz to je sudjelovao kao član žirija na dva festivala – 4. Star film festival u Sisku, te 12. Trash film festival održan u Varaždinu. Nastavljena je i suradnja sEdukacijsko-kreativnom udrugom Vita, pa su tako voditelji VANIME drugu godinu za redom održali radionicu animiranog filma u Donjim Kukuruzarima, općini koja se nalazi na području od posebne državne skrbi.

-Posebno smo ponosni što je film „Ples godišnjih doba“ koji smo radili u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar uvršteni u službeni program 9. izdanja „Festivala o pravima djece“ koji organizira ured UNICEF-a Hrvatske. Festival će biti održan u listopadu i to čak u 18 gradova diljem lijepe naše. Uz to nas čeka sudjelovanje na nekoliko internacionalnih festivala gdje će biti prikazani Vanimini filmovi, ali i odlazak u Berlin na kongres platforme Youth Cinema Network, a čiji je dio i VAFI festival – rekao je tajnik udruge Hrvoje Selec.

 

Označeno u